El Pla reclama al Govern més agilitat per la creixent demanda d’ajuts socials

Les actuacions dels serveis socials de l’administració no són  prou àgils per donar resposta a la creixent problemàtica que representa que cada cop hi hagi més persones que no disposen de recursos suficients per subsistir a causa de la greu crisi econòmica.

Aquest és el parer del Partit Liberal d’Andorra (PLA), que reclama la revisió del programa d’ajuts existent per respondre de manera més urgent i eficient a la nova realitat que hi ha a la societat andorrana.

La junta gestora del partit ha adreçat una carta als ministres de Salut, Benestar i Família, Cristina Rodríguez, i Justícia i Interior, Marc Vila, en què manifesten que han detectat “importants deficiències” en aquest àmbit i, per tant, els processos actuals ja no estan donant resposta “amb la mateixa agilitat que ho feien abans”. “Al contrari, ara els tràmits han esdevingut més carregosos, situació que es tradueix en un retard en l’adjudicació dels ajuts esmentats”, es llegeix a la carta.

Els membres de la junta gestora del PLA Jordi Gallardo, Judith Pallarés i Maanan Aouraghe van comparèixer ahir en roda de premsa per donar a conèixer la iniciativa, després d’haver-se adreçat a la comissió legislativa d’Afers Socials sense haver obtingut cap resposta. Segons van explicar, les ONG –van esmentar expressament també Ciutadans Compromesos– estan fent una tasca important per ajudar les persones que s’han quedat sense recursos perquè no caiguin en la marginalitat, però no és suficient i consideren que cal “una acció decidida” des del Govern.

“Hi ha molta gent que pensa que aquest problema no s’està produint a Andorra, però és una realitat que hem d’assumir entre tots. Fins i tot els afectats no se n’adonen al principi fins que la situació es torna crítica”, va explicar Pallarés, que va indicar que no es tracta de destinar més diners a aquesta matèria, ja que s’ha passat d’un pressupost de 17 milions a 24 enguany, sinó de “millorar el sistema perquè les persones afectades no poden esperar mesos a rebre les ajudes”.

Un problema que ha detectat el PLA és que hi ha persones que han viscut durant molts anys al país i que, per haver marxat una temporada a l’exterior, ara estan en una situació d’irregularitat i, per tant, excloses de qualsevol ajuda per no tenir una feina remunerada. La resposta que solen obtenir dels serveis socials en aquest cas és “que marxin del país, cosa que no és, al nostre entendre, gaire solidària”, però habitualment aquestes persones es queden a viure a Andorra. La solució en aquesta qüestió seria, segons el parer del PLA, modificar la Llei d’immigració per reconèixer d’alguna manera els anys de residència.

La missiva enviada pel PLA al Govern demana en concret pel nombre de persones que s’han atès als serveis socials sobre la base del protocol d’urgència durant l’últim any i a quantes se’ls ha denegat entrar-hi i per quins criteris. A més, els liberals volen saber el temps de resposta mitjà dels serveis socials a les peticions d’ajuda en casos d’urgència i en què consisteix exactament el protocol en funcionament.

“No som una filial de Demòcrates per Andorra”

Els dirigents del PLA ho van tornar a deixar clar ahir, tot i que no era l’objecte de la roda de premsa: no hi ha cap vincle amb Demòcrates per Andorra (DA). “No som una filial de DA”, va recalcar el membre de la junta Jordi Gallardo. I això és així malgrat que encara hi hagi dos consellers generals del grup parlamentari de DA que pertanyen al PLA. D’aquesta manera, queda de manifest altre cop la intenció de posar a treballar el partit en assumptes com el que ahir es va presentar, ara com a formació sense representació parlamentària. Al congrés del dia 14 de juny el PLA es dotarà d’una executiva formal, unes línies de treball i uns objectius.