OPINIÓ: 'Un altre any perdut' de Jordi Gallardo

ANDORRA LA VELLA 26/05/2016 SESSIÓ ORDINARIA DEL CONSELL GENERAL. FOTO DIGITAL EDUARD COMELLAS POLÍTICA PARLAMENT

Ja hem començat el 2017, però és de rigor poder fer abans balanç de l’any que tot just acabem de traspassar. Vam començar el 2016 reclamant més transparència i informació per part de les institucions i organismes públics, i hem acabat l’any reclamant el mateix. La no compareixença de l’AREB davant de la comissió especial del parlament i la burla de compareixença que va pretendre fer l’INAF són una clara mostra que no hi ha hagut cap avenç en matèria de transparència i col·laboració per part dels organismes que gestionen amb el Govern la crisi de BPA.

Vam iniciar el 2016 reclamant més informació sobre les negociacions de l’acord d’associació, exigint l’obligació del Govern de donar a conèixer els avantatges i també els riscos del dit acord, i hem acabat l’any constatant que estem negociant des d’una posició de submissió i renúncia abans d’haver aconseguit cap avantatge.

Vam lamentar, a inicis del 2016, l’escenari complex i preocupant de la plaça financera, i veiem un escenari pitjor per al 2017, amb una possible reestructuració del sector, que pot ser ordenada o traumàtica i que en qualsevol cas serà un cop dur per al país.

Vam endegar el 2016 alertant del deteriorament de la qualitat democràtica de la justícia andorrana, i un any després una persona continua tancada en presó preventiva a l’espera d’un judici que no té data.

Vam constatar a principis del 2016 com el model d’inversió estrangera no havia tingut cap impacte en el PIB de la nostra economia i veiem ja el 2017 com, gairebé sis anys després de la llei que DA va presentar com la solució a la diversificació de l’economia del país, el Govern ha inaugurat una cafeteria i una franquícia d’electrònica com els grans exemples del seu model de captació d’inversors.

Començàvem el 2016 reclamant una contenció del deute de l’administració veient que el pressupost recorria novament als fons de les parapúbliques per reduir-lo i a la congelació de les transferències dels comuns, i constatem un any després com la reforma de les competències i transferències dels comuns no s’encara, i a més a més el Govern continua incrementant de manera preocupant el seu endeu­tament.

L’any 2016 ens preocupava l’hemorràgia descontrolada de l’endeutament de la sanitat pública i constatem, a principis del 2017, com això, segons el ministeri, és inevitable.

Finalment alertàvem a principis del 2016 que moltes famílies encara tenien greus dificultats per arribar a finals de mes, i veiem un any després que un gran nombre de llars andorranes no podrien fer front a una despesa imprevista de 700 euros en la seva economia domèstica.

Malgrat tot això, alguns s’entesten a dir que estem millor, però a mi em costa de creure.

Article d’opinió de Jordi Gallardo

Publicat al BonDia (09/01/2017)