Liberals i PS reclamem la custòdia permanent dels vots emesos a la Batllia

Foto: ara.ad

Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) han tramès una carta al secretari general de Govern, Jordi Casadevall, per “garantir la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia” durant el període habilitat per poder votar per dipòsit judicial. En la missiva, signada pels presidents dels dos partits, Jordi Gallardo i Pere López, es posa l’èmfasi en “qui custodiarà les urnes durant els moments en els quals la Batllia romangui tancada al públic”.

En concret, els responsables liberal i socialdemòcrata volen conèixer “quina cadena de custòdia preveu Govern per l’urna o les urnes electorals situades a la Batllia pel vot per dipòsit judicial” que s’allarga des del primer dia de campanya electoral fins a les 13 hores del dia anterior a la jornada electoral.

La carta subratlla l’article 3.2.a.6 del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la ‘Comissió de Venècia’ sobre processos electorals que especifica que “les urnes mòbils únicament han de ser permeses en condicions estrictes que evitin qualsevol frau”. També remarca, l’article 76 de l’Informe Explicatiu del Codi de Bones Pràctiques en Matèria Electoral de la mencionada comissió que senyala “la cooperació del Ministeri d’Interior en tasques com el transport i emmagatzematge de materials electorals”.

El vot judicial ha experimentat un clar augment en els últims comicis, al qual caldrà sumar la modalitat de vot per correu que també es diposita a la Batllia. D’aquí ve la importància de seguir “les recomanacions d’organismes internacionals en qualsevol procés electoral per a garantir la custòdia i que no hi hagi cap alteració de les urnes que recullen el vot a la Batllia” explica Jordi Gallardo, president de L’A. Per la seva banda, Pere López ha posat en relleu que “la importància del vot judicial va creixent” i que el que es vol “és que el procés es desenvolupi amb totals garanties per a tothom”. Des del PS, es considera important que “aquest procediment respecti les recomanacions internacionals i que així tothom estigui tranquil i confiat”.

Podeu consultar còpia en PDF de la carta que hem fet arribar al secretari general de Govern:

escaner-petició-custodia-vot-judicial