Liberals d’Andorra estableix les bases programàtiques de cara les pròximes eleccions

Liberals d’Andorra ha dedicat la jornada d’aquest dissabte a debatre entorn de les propostes del programa electoral de cara als pròxims comicis generals. El seminari, que recordem no és un Congrés i per tant no compta amb votacions ni marca la postura final del partit, ha permès copsar l’opinió dels militants i afiliats sobre les propostes programàtiques i escoltar-ne de noves.

El seminari s’ha organitzat en diferents temàtiques que ha facilitat el debat entre els assistents, ja que després de la presentació del treball que està realitzant la Comissió Electoral del partit s’ha donat la paraula als participants per escoltar el seu parer i les seves propostes.

Al llarg del dia s’ha fet un repàs de temes que preocupen als ciutadans i les seves possibles solucions, com ara el transport públic, l’encariment dels lloguers, l’accés a l’habitatge, les pensions, la sanitat, el benestar social… Un dels punts que s’ha remarcat des de Liberals d’Andorra és que “les millores econòmiques han de ser un pilar del nostre programa electoral, ja que només amb una economia dinàmica podem assentar les bases per garantir el benestar social“. Una de les prioritats del programa electoral se centrarà en la reactivació econòmica i la diversificació de l’economia que “ha d’anar molt més enllà d’una inversió estrangera insuficient”.

Pel que fa a la sanitat, la postura del partit és mantenir la qualitat assistencial del sistema sanitari andorrà però “recuperar el lideratge del ministeri per dirigir la política sanitària”. Pel que fa al sistema judicial s’ha posat l’èmfasi en què “cal que sigui ràpid, eficaç i escurçar els terminis perquè sigui just per a tothom“.

L’acostament a Europa i les negociacions que actualment s’estan duent a terme en el marc de l’Acord d’Associació han centrat el dinar-debat del seminari. En aquest sentit, el president de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, ha subratllat que “els liberals no som antieuropeus ni euroescèptics. Som andorrans i com a andorrans volem el millor per al país”. També ha remarcat que “seguim sense saber l’impacte que tindrà l’acord amb la Unió Europea perquè des de DA s’han negat a fer estudis d’impacte econòmic i social”.

La segona part del Seminari L’A ha centrat el debat entorn del model constitucional i institucional del país. Jordi Gallardo ha argumentat que “aquest debat s’ha d’afrontar des de la serenitat política, voluntat de diàleg i amb responsabilitat d’Estat”. Una de les opcions que més preocupen a la formació és millorar la representativitat electoral que “passaria necessàriament per modificar la llei electoral” per evitar les distorsions del sistema actual. En l’àmbit electoral i de participació ciutadana es proposa “recuperar el referèndum, que no s’utilitza des de 1993 per votar la Constitució, com a mecanisme perquè els ciutadans tinguin la paraula i decideixin el seu futur” en les decisions importants que ha de prendre el país.

L’últim punt del dia ha estat la possible legalització de l’avortament. En aquest sentit, més enllà de posicionar-se en favor o en contra de la interrupció de l’embaràs, el debat s’ha centrat en com trobar “les vies per aconseguir la despenalització respectant les nostres institucions“. S’ha considerat imprescindible primerament recollir el posicionament general de la ciutadania i traslladar-lo als nostres coprínceps.

El Seminari de Liberals d’Andorra s’ha celebrat aquest dissabte a l’hotel Roc Blanc d’Escaldes-Engordany. Al llarg de la jornada hi han participat una quarantena de persones.