Liberals d’Andorra denuncia que “la llei de Transferències és inaplicable amb la sentència del TC”

Liberals d’Andorra (L’A) alerta que la Llei de Transferències “és inaplicable” després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba tres dels seus articles. El motiu rau en el fet que l’article 8 estableix que les transferències als comuns es distribuiran segons l’article 2 de la llei, 80% del total, i el 20% restant amb els articles 8.3.a i b, que avui són inconstitucionals.

Els articles suspesos pel Tribunal Constitucional afecten 6.600.000 € de les partides de solidaritat i particulars comunals, que passaran a ser més de 7,3 milions d’euros l’any 2020. La impossibilitat d’imputar la totalitat de les transferències per la manca de criteris definidors, alguns dels quals declarats inconstitucionals, fa que “no es puguin distribuir les transferències sense corregir aquestes mancances”.

Des de Liberals d’Andorra “creiem que ha estat una irresponsabilitat del Govern de DA voler liderar en solitari canvis de gran rellevància institucional, deixant de banda el pacte constitucional” ha lamentat Jordi Gallardo, president del Grup Parlamentari Liberal. “Aquesta manera de fer, d’esquena a l’oposició, és una manera de posar en risc la convivència institucional” ha afegit Gallardo. També ha retret a la majoria demòcrata que “han volgut tocar el moll de l’os de l’organització de l’Estat sense comptar amb l’oposició que supera amb escreix els vots que DA va rebre a les eleccions”.

El recurs al TC de les Lleis de Competències i Transferències comunals s’ha pogut presentar pel fet que els dos consellers liberals de la circumscripció nacional van abstenir-se el dia de la votació i d’aquesta manera es van poder sumar als consellers del PS i SDP per portar els textos davant el Cosntitucional. “Aquesta decisió de l’executiva de L’A demanant que no es votés la llei ha estat del tot encertada i ha demostrat la responsabilitat vers el país i les institucions amb la qual els consellers i el partit hem actuat” ha subratllat Amadeu Rossell.

L’actual president del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, ha remarcat que “si jo no m’hagués abstingut el dia de la votació, ara mateix no tindríem sentència del Tribunal Constitucional perquè no hi hauria hagut els suports necessaris per recórrer els textos, ja que calen sis consellers generals per fer-ho”. Gallardo ha incidit en el fet que els dos consellers liberals de la circumscripció nacional “vam fer un vot de responsabilitat política, sense la intenció de perjudicar a cap parròquia, i no de tacticisme polític com va ser el cas d’altres”.