Liberals d'Andorra al congrés de l'ALDE a Londres

Liberals d’Andorra ha participat en el recent congrés del partit europeu ALDE, Aliança Liberal i Demòcrata per a Europa, celebrat a Londres del 28 al 30 de novembre. El president de la formació, Jordi Gallardo, i el Secretari General, Ferran Costa, han estat entre els més de vuit-cents delegats d’arreu d’Europa i d’altres països que han près part a la cerimònia d’obertura del congrés. Allí han pogut escoltar el discurs, entre d’altres, del Viceprimer Ministre britànic Nick Clegg. Entre els assistents també hi eren Hans Van Baalen, President, i Juli Minoves, President adjunt, de la Internacional Liberal.

La preparació de les pròximes eleccions europees han centrat els treballs de la convenció, tant en la preparació del manifest com en els acords de resolució del congrés.

Europa no ha d’anar encaminada cap a institucions supracionals, sinó que ha de ser molt més efectiva i resolutiva amb els greus problemes que avui estan patint els ciutadans d’aquest continent, com l’atur i les retallades de l’Estat del Benestar. Aquestes són les principals preocupacions dels liberals en aquests moments.

En paraules del Liberal Demòcrata Nick Clegg, Europa necessita els liberals per vetllar pels drets personals i pels drets civils ja que cal fomentar la recuperació econòmica mitjançant la inicitava privada i el foment del comerç sense barreres ni proteccionismes. La recuperació no passa per endeutar més els països per mantenir l’Estat del Benestar sinó per generar la riquesa suficient per no tan sols mantenir-lo sinó millorar-lo. El vicepresident de la Comissió Europea, el liberal finlandès Olli Rehn, ha parlat als assistents de les estratègies de recuperació econòmica i competitivitat a Europa.

!1Durant la convenció s’han realitzat sessions de treball paral·leles que han tractat dels reptes futurs i les necessitats dels països europeus: “Recuperació i Competitivitat a Europa”, “La reforma dels serveis financers”, “Quina Europa ens espera el 2020?”, i “Empreneduria innovadora: com reduïr les diferències de gènere?”.

Durant el trancurs de la convenció la delegació andorrana ha mantingut diversos encontres i reunions de treball, entre d’altres amb el President de la Internacional Liberal, Hans Van Baalen, i la Ministra d’Afers Europeus de Suècia, Birgitta Ohlsson.