Ld'A lamenta que la vinculació de Cinca amb Panamà torni a malmetre la imatge d'Andorra

Liberals d’Andorra ha valorat aquest dimecres a la tarda la vinculació del ministre de Finances, Jordi Cinca, amb una societat panamenya en el marc de la filtració dels anomenats ‘Papers de Panamà’. El secretari general i el vicepresident del partit, Amadeu Rossell i Joan Albert Farré, han lamentat que aquest afer hagi tornat a malmetre la imatge d’Andorra, en un moment en que s’han d’encarar les negociacions amb la Unió Europea i s’ha d’acabar de resoldre el cas BPA. “Ens preocupa que un altre cop Andorra surti barrejada amb un dossier tan preocupant”, ha indicat Farré. De la seva banda, Rossell ha afegit que tot i que és cert que és una qüestió de la seva vida privada i que fa setze anys, cal que un ministre porti unes formes pulcres, i més quan Cinca “s’ha convertit en el garant de la transparència i l’ètica”.

Els liberals han indicat que malgrat les explicacions donades, que agraeixen, “continuem tenint dubtes”, i Amadeu Rossell ha assenyalat dues qüestions “que grinyolen”. D’una banda, que la societat Mariette Holdings no estigués inscrita al registre andorrà, tot i que l’empresa per la qual treballava Jordi Cinca “sí que va registrar altres tres societats aquí i a Panamà”. I en segon lloc, el fet que Jordi Cinca no aparegui en cap registre de Panamà com a apoderat de la societat, però en canvi sí que consti com a tenidor l’any 2002 en el document que s’ha fet públic.

Descarten, de moment, demanar la dimissió del ministre

Preguntats per si demanaran la dimissió del ministre, Rossell s’ha limitat a indicar que aquesta decisió “depèn de la consciència de cadascú”. De la seva banda, el vicepresident del partit ha assenyalat que no es pot descartar que puguin aparèixer més vinculacions d’Andorra amb els ‘Papers de Panamà’, tot i que ha assegurat que ho desconeix i ha remarcat que ser titular d’una societat panamenya “a priori no és un fet qüestionable per si sol, no hauria de ser un problema”, però “sí que és un problema que el principal ministre d’Andorra surti vinculat amb un afer d’aquesta transcendència”, perquè això afecta negativament la imatge del país. En tot cas, els liberals es qüestionen “perquè s’operava amb aquestes societats si aquí no hi havia fiscalitat”.

Per tot plegat, Liberals d’Andorra consideren que el ministre hauria de continuar donant explicacions, “perquè tot això pot agreujar una crisi nova per a Andorra”, i si les explicacions no són suficients, demanaran les responsabilitats pertinents.