Fortes crítiques dels liberals a la reforma de la Llei de la CASS

Fortes crítiques dels liberals a la reforma de la Llei de la CASS
Gabriel Pérez – Andorra la Vella – 15/11/2013

La modificació de la Llei de la CASS no convenç, ni de bon tros, Liberals d’Andorra (LA).

La formació que encapçala Jordi Gallardo va desglossar ahir diversos aspectes que no comparteix d’un text que, en global, va qualificar, segons les paraules del secretari general, Ferran Costa, com a “propi de la dreta més dura i impropi de l’Estat del benestar”.

Des de la formació es critica especialment el fet que, al seu entendre, a la legislació “fa la sensació que es pretén que les persones estalviïn pel seu compte i que apostin per plans privats”, segons va afirmar Judith Pallarés, secretària de relacions internacionals. LA tampoc no es mostra favorable a substituir l’IPC com a índex de referència per a l’actualització de les pensions per un factor de sostenibilitat. “Qui el calcularà? Qui em dirà si el que em paguen és correcte?”, es va preguntar, per després lamentar que la mesura “atempta contra el dret de les persones de saber quant cobraran”.

Els dirigents del partit també veuen convenient que se sigui clar si hi haurà o no obligació de cotitzar a la branca jubilació. En la seva opinió, l’articulat proposat i ara a tràmit al Consell General fa que “se sobreentengui que serà opcional” i, per això, es demana que es canviï el redactat.

En global, LA lamenta que el text parli de garantir “la sostenibilitat de la CASS”, però oblidi que “el que compta és la sostenibilitat dels ciutadans”, i que aposti “per un model de Seguretat Social a l’estil americà”.

Diari d’Andorra