Èxit del Consell Nacional que advoca per una aturada de les negociacions amb la UE

El Consell Nacional de Liberals d’Andorra (Ld’A) ha reafirmat la necessitat de fer un ‘stand by’ en les negociacions amb la Unió Europea pels canvis que patirà al llarg dels pròxims mesos i per saber “amb quina Europa hem de negociar”, ja que els 28 han d’afrontar el ‘brexit’, les eleccions a França i Holanda, i el mateix Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, ha presentat un llibre blanc analitzant 5 escenaris possibles de relació entre els membres comunitaris. Amb aquest panorama, el Consell Nacional es manté en la posició que ja han expressat tant el partit com el Grup Parlamentari Liberal de fer una pausa en les negociacions per “analitzar la situació” tant la d’Europa, que pot ser molt diferent a final d’any, com la d’Andorra reclamant, una vegada més, “la necessitat de fer estudis d’impacte” del que suposarà l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, Liberals d’Andorra es referma en la seva posició de dir “sí a Europa però amb un acord intel·ligent” que no sigui un xec en blanc a les exigències europees.

Europa ha estat un dels 4 temes que s’han abordat en el Consell Nacional, òrgan entre congressos de Liberals d’Andorra, en el que també s’ha debatut sobre seguretat jurídica, sanitat i competències i transferències. Aquests debats serveixen per extreure’n unes conclusions que s’utilitzaran per elaborar les ponències que es portaran al Congrés Nacional previst pel pròxim 21 de maig.

Pel que fa a sanitat, s’ha analitzat la situació actual de l’atenció sanitària del país i s’ha posat de manifest la necessitat que el ministeri de Salut sigui qui assumeixi el lideratge de la gestió sanitària. S’ha proposat la descentralització del sistema sanitari aprofitant les estructures existents. L’objectiu d’aquesta proposta és optimitzar la gestió i facilitar el control de les estructures sanitàries per tal de recuperar el lideratge del ministeri per fer més accions de promoció i prevenció de la salut.

En el debat sobre competències i transferències s’ha evidenciat la manca d’informació que han rebut les minories comunals sobre la reforma de la Llei de Competències i Transferències que actualment està negociant el Govern amb els Comuns. En aquest sentit, i davant l’anunci que en breu es portarà el text acordat al Consell General, Liberals d’Andorra ha remarcat que defensarà l’actual model institucional.

Per últim, durant la xerrada sobre seguretat jurídica, ha quedat clar que el sistema actual necessita grans canvis per reduir l’excessiva burocràcia que afecta qualsevol emprenedor o empresa per tirar endavant els seus projectes. Actualment, el procés per obrir una empresa o crear una societat s’allarga durant mesos el que fa molta gent es faci enrere. Simplificar el procés d’obertura de negocis, crear un marc jurídic estable i evitar la retroactivitat de les lleis han estat algunes de les propostes per afavorir la implantació d’empreses estrangeres i augmentar-ne la creació de nacionals.

El Consell Nacional de Liberals d’Andorra s’ha reunit aquest dissabte a la tarda a l’hotel Delfos d’Escaldes-Engordany amb la presència d’unes 40 persones entre membres de l’executiva nacional, càrrecs dels comitès parroquials i dels joves, i membres del Grup Parlamentari Liberal i consellers comunals.