Els consellers comunals de Ld'A+I demanen una Taula Nacional sobre les transferències

Els consellers comunals de Liberals d’Andorra+Independents (Ld’A+I) han anunciat en roda de premsa que demanaran als Comuns en els quals estan representats (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria, Encamp i Ordino) la creació d’una Taula Nacional de Treball i de Debat sobre les transferències i competències comunals. El motiu és ben clar: la congelació de les transferències redueix l’autogovern dels Comuns. La demanda s’entrarà als comuns entre avui, dijous, i demà, divendres.

A la proposta que es presenta a les corporacions parroquials es destaca que “conscients de la transcendència per al país i per als seus ciutadans dels treballs que s’estan realitzant per redefinir els termes competencials entre Comuns i Govern, i que comporten el replantejament de l’article 4 de la Llei qualificada de delimitació de competències dels Comuns”, i es planteja el següent: “proposar al M.I. Consell General, la creació d’una Taula Nacional de Treball i de Debat a la qual participarien el M.I. Consell General, el M.I. Govern i tots els Hbles. Comuns representats per les diferents forces polítiques que els componen en la proporcionalitat equitativa pertinent, amb la finalitat de trobar l’encaix òptim de tots els òrgans de l’Estat i alhora garantir l’assoliment de la millor prestació de servei per a tot ciutadà.”

Els consellers comunals de Ld’A+I han explicat que l’actual congelació de les transferències “és un debat polític, de model d’Estat, ja que no suposa augmentar la despesa pública sinó determinar qui disposa de més diners si Govern o els Comuns”. Joan Albert Farré, conseller comunal a Sant Julià de Lòria, ha estat l’encarregat d’exposar els motius que han portat a proposar la Taula Nacional de Debat que no són uns altres que “assolir major transparència en un aspecte, el de les transferències, que és cabdal” i ha afegit “que limitant les transferències es redueix la capacitat d’autogovern dels Comuns que hauran d’acabar pidolant els diners a Govern per poder fer inversions” i ha criticat que sobre aquest tema “DA està tirant pel dret, saltant-se el que pensem la minoria”.

De fet, en aquest punt, cal remarcar que les minories representades als Comuns sovint “suposen més del 50% dels vots” com ha apuntat Jordi Troguet, conseller de Ld’A+I a Encamp, i per això considera que no es pot deixar fora a les minories d’un debat on s’està afectant directament a les finances comunals. “Amb la congelació de les transferències, Encamp deixarà de rebre 3 milions d’euros que mai més hi seran” ha apuntat, alhora que ha proposat que Govern pagui l’import total de les transferències i posteriorment els comuns puguin deixar a l’executiu “els diners amb un préstec a interès 0”, d’aquesta manera no es veuria afectat el límit d’endeutament parroquial.

Cal recordar que amb la congelació de les transferències a les quals per llei tenen dret els comuns i que suposen el 18% dels ingressos de l’Estat, les corporacions comunals deixen de rebre uns 9 milions d’euros anuals el que suposa una greu afectació a les finances comunals, repercutint en els serveis que aquestes poden donar als ciutadans. De fet, han estat les parròquies, les que han fet tot l’esforç de contenció de la despesa als darrers anys, ja que mentre els comuns “s’han hagut d’apretar el cinturó per la congelació de les transferències, Govern ha seguit augmentant la despesa” ha denunciat Joan Albert Farré.