El Congrés de la Liberal Internacional porta 200 polítics de 56 països a Andorra

El Congrés del 70è Aniversari de la Liberal Internacional aplega fins aquest dissabte prop de 200 polítics liberals de 56 països de tot el món, “el 99% dels quals mai ha estat a Andorra” ha precisat Juli Minoves, fet que suposa una gran oportunitat per promocionar el país a escala mundial. Els assistents al Congrés aprovaran i signaran aquest dissabte el nou Manifesto Liberal que actualitza el text aprovat a Oxford l’any 1947 als reptes del segle XXI.

Durant la cerimònia d’obertura del Congrés, celebrada aquest divendres al matí, el denominador comú dels ponents ha estat la importància del liberalisme per lluitar contra el populisme, “contra tot tipus de populisme” com ha remarcat el president de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo. La llarga història de les institucions andorranes també ha estat destacada durant la intervenció de Juli Minoves, president de la Liberal Internacional, i de Marc Forné, excap de Govern d’Andorra. En els parlaments de benvinguda s’ha fet especial menció del nou Manifesto que se signarà aquest dissabte a la tarda. De fet, Hakima El Haité, vicepresidenta de la Liberal Internacional, ha defensat el nou manifest liberal “per la llibertat i la dignitat de les persones”.

El Manifesto que se signarà Andorra actualitza el d’Oxford 1.947

En el 70è aniversari de la Liberal Internacional es signarà el nou Manifesto Liberal, en el que s’ha treballat durant més de dos anys per tal d’actualitzar els continguts del manifest original que es va aprovar a Oxford l’any 1.947. La vicepresidenta de la LI, Hakima El Haité, ha remarcat la necessitat de disposar d’un manifest “per inculcar els valors liberals de forma global” donat que avui en dia les fronteres estan desapareixent i tendim cap a un món globalitzat que “pot ser una gran oportunitat per fer un món millor” i ha afegit “Facebook té 2.000 milions d’usuaris entre els quals no hi ha fronteres”. Un altre dels aspectes que defensarà el nou manifest és la defensa dels drets humans, sobre aquest tema Juli Minoves, president de la LI, ha remarcat que “la Liberal Internacional és l’única agrupació de partits en l’àmbit mundial que compta amb un Comitè de Drets Humans”. El nou text liberal també tindrà molt present la necessitat de protegir el medi ambient i potenciar l’ecologia.

Nous membres se sumen a la Liberal Internacional

Durant la sessió administrativa d’aquest divendres els delegats de la Liberal Internacional (LI) han aprovat acceptar 11 nous membres de ple dret entre els quals es troba l’ALDE Party que agrupa els parlamentaris liberals al Parlament Europeu i 5 nous membres com a observadors que, de moment, només podran participar en els congressos i sessions administratives de la LI però no tindran dret a vot.

Llistat dels nous membres de ple dret: ODM (Kènia), REWMI (Senegal), IDS (Croàcia), FF (Irlanda), ALDE Party al Parlament Europeu, LPCG (Montenegro), PMC (Eslovènia), FDP-CH (Suïssa), UpL (Argentina), Ciudadanos por la Libertad (Nicaragua).

Llistat dels nous membres observadors: UPC (Burkina Faso), APR (Senegal), ADN (Madagascar), CAHDI (Somalia), NEOS (Àustria)