Una Europa que ja no és una Unió

La setmana passada quatre consellers de DA van signar un escrit intitulat Andorra és i continuarà sent un Estat sobirà. En aquest escrit feien al·lusions als consellers liberals, que hem manifestat una postura diferent i oposada a la manera com DA està negociant l’acord d’associació amb la UE, i voldria contraposar algunes de les seves opinions.

En primer lloc, sembla que a DA no li agrada que els liberals demanem estudis sobre els impactes socioeconòmics que tindrà l’Acord d’Associació per a Andorra tal com l’estan negociant. Voldria recordar als demòcrates, però, que ja no som només nosaltres els qui ho demanem, sinó que també ho fan la Confederació Empresarial Andorrana i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, entre d’altres.

En segon lloc, en el seu escrit expliquen que el Govern ja ha realitzat diversos estudis sobre Europa. Concretament, parlen d’uns estudis dels anys 2000, 2005 i 2009. Cap d’aquests estudis, però, no ha estat encarregat per DA, sinó per governs liberals.

En tercer lloc, malgrat que bona part d’aquests estudis van ser encarregats pels liberals, som els primers a admetre que l’Europa de l’any 2000 no té res a veure amb l’Europa actual. L’escenari polític és diferent; la conjuntura econòmica ha canviat i els plantejaments de la UE han evolucionat, fet que requereix una actualització dels estudis, però DA està ancorat en estudis de fa set i setze anys; un exemple d’immobilisme, poc rigor i imprudència.

En quart lloc, els quatre consellers demòcrates afirmen que no entenen per què els liberals reclamem més informació, atès que el ministre d’Afers Exteriors ha comparegut en diverses ocasions davant la comissió d’Exteriors, donant a entendre que potser no ha circulat prou el contingut del que s’ha explicat. Sobre aquesta afirmació voldria fer diverses consideracions. La primera és que la quantitat no fa la qualitat. Per molt que el ministre comparegui, si no dóna explicacions dels temes importants no serveixen de res les seves compareixences. N’és un exemple la negativa a explicar el posicionament de Mònaco i San Marino pel que fa al marc institucional que s’està negociant per als tres països, informació que el ministre no va voler facilitar, com tampoc no va informar del canvi de la representació de la UE a Andorra, que hem hagut de saber per la premsa, o de la comunicació de la UE al Govern, des del maig del 2015, que l’acord duaner seria revisat.

Em centraré en aquest últim detall, atès que els consellers de DA que signen l’article i que estan a la Comissió d’Exteriors com la resta ho van saber durant un dinar amb l’ambaixadora francesa i no per explicacions del ministre; un altre exemple, per tant, de la manca de transparència i poca voluntat d’informar els parlamentaris del procés de negociació.

Finalment, el fet que els liberals no siguem presents al pacte d’Estat, cosa que no dificulta que el Govern segueixi el seu camí, és molt senzill d’entendre. Signar el pacte d’Estat representa avalar el que el Govern de DA està negociant a Europa i limitar el debat a les reunions del pacte d’Estat. Els liberals podem ser molt útils per al país fora del pacte, per poder explicar a la societat andorrana els riscos i tot allò que el Govern no vol comunicar. Signar el pacte comporta uns drets i unes obligacions que només beneficien el Govern, ja que la capacitat de qüestionar les accions de DA queda limitada, responsabilitat que els liberals assumim perquè pensem que afavoreix Andorra.

Jordi Gallardo

Article publicat al “Bon Dia”