‘Una Andorra d’oportunitats’ de Josep Maria Cabanes

Les pròximes eleccions generals han de servir per marcar un abans i un després al nostre país. La realitat d’avui en dia és molt més complexa i diferent que la d’anys anteriors i caldrà prendre grans decisions per decidir el rumb del país. Per aquest motiu, en moments més complicats com els actuals cal construir una Andorra autèntica i contemporània, però mai sense oblidar d’on venim per saber on volem anar. És el moment per tornar a construir l’Andorra que volem, una Andorra d’oportunitats que no renunciï als valors que li són propis.

El país en general i les seves persones han d’estar sempre al centre de qualsevol decisió que es prengui, en definitiva, cal treballar per Andorra però sempre defensant la nostra identitat i la nostra sobirania. Aquests fets ens fan únics, i no els podem perdre mai. Per aquest motiu, els comicis del pròxim 2 d’abril són tan crucials per no deixar de banda ni en l’oblit aquestes especificitats que ens fan especials i que ens fan ser qui som. El futur d’Andorra en molts aspectes passa per les decisions que prenguem ara, les quals han de ser honestes i alhora prudents i moderades. No podem permetre que Andorra agafi un camí cap a polítiques populistes, les quals el país no es pot permetre. L’estabilitat ha estat sempre la clau del nostre país al llarg dels segles.

En els darrers temps s’ha deixat perdre l’Andorra d’abans, com un territori d’acollida i també de prosperitat de futur, tant per la gent del país com també per part de tots aquells que han vingut a la recerca d’oportunitats. Un país on hi havia una feina i un habitatge digne per a tothom. Un territori on es garanteixi el benestar de les persones, una bona qualitat de vida, i on tothom pugui guanyar-se-la dignament.

Sempre hem estat un país envejable i atractiu. El nostre bon clima, el sistema sanitari, l’educació o la seguretat i la protecció ciutadana que tenim, en un món on cada cop aquests actius són més escassos i resulta més complicat garantir-los, sempre han fet que siguem un pol d’atracció. Avui en dia, encara ho continuem sent, però cal decidir quin model de creixement volem pel país. Concretament, ha de ser un model que garanteixi el benestar tant dels seus habitants com també dels seus visitants. Un model que permeti mantenir la sostenibilitat d’Andorra amb una bona gestió de tots els nostres recursos. Tot això, són situacions que caldrà analitzar molt detingudament perquè el creixement del país s’ha de fer de forma prudent i ben planificada.

De la mateixa manera, hem de tornar a construir un futur atractiu per la nostra canalla i pels nostres joves. Hem de trobar solucions i esmerçar esforços perquè els joves d’Andorra, trobin oportunitats i, per tant, vulguin retornar al país. No podem deixar perdre el nostre talent jove i que marxi a altres països. Més o menys, actualment, a les grans empreses, aproximadament només un 5% dels alts càrrecs estan ocupats per andorrans i la resta són gent de fora. Tenim el talent suficient en els nostres joves que han anat a estudiar i a formar-se a fora perquè ocupin aquests càrrecs, i hem de trobar les solucions perquè vulguin retornar i trobin en Andorra un futur digne. No els hi podem posar traves perquè al final, això va en contra nostre. Per aquest motiu és també molt important escoltar al jovent del país i saber quines són les seves necessitats i les seves inquietuds.

En definitiva, ara és el moment per recuperar l’Andorra d’abans. Un país que torni a ser un referent i que torni a ser el millor lloc on viure, amb oportunitats per a tothom, i sobretot, amb un futur pels joves i pel talent d’aquí.

Article d’opinió de Josep Maria Cabanes, candidat de Liberals.

Publicat al Bondia (17/02/2023)