‘Per un Nadal com els d’abans’ d’Eva Choy

Poc ens pensàvem fa un any que tornaríem a tenir unes festes de Nadal marcades encara per la pandèmia. Les mesures sanitàries encara estan presents en totes les accions quotidianes i s’han d’aplicar protocols per a qualsevol activitat organitzada per les administracions o qualsevol entitat. El passaport Covid ha esdevingut una mesura suplementària per mirar de contenir la pandèmia i per permetre el desenvolupament d’iniciatives culturals o esportives amb més garanties. Malgrat tot, res ha impedit als comuns l’organització de tota mena d’activitats per aquest Nadal, per garantir unes festes que formen part de les nostres tradicions i que són la il·lusió de qualsevol infant i de molts adults.

A Ordino vam donar el tret de sortida el dia 3 de desembre amb l’encesa de llums, amb la participació de lEsbart Valls del Nord, i la inauguració del consolidat mercat de Nadal. Ni les nevades, ni l’obligació de presentar el passaport covid van tirar enrere els visitants que es van apropar al poble d’Ordino per a visitar les parades o per gaudir de les animacions complementàries, com les cantades de nadales en directe a càrrec de diferents grups musicals, o l’esperada representació de l’Última Ossa d’Ordino per part de l’Associació de la Cultura Popular. El poble d’Ordino té un encant propi que atreu els visitants que volen xalar d’un ambient especial i passejar-se pels carrers del nucli antic amb les decoracions i il·luminacions de Nadal. Enguany les nevades han afavorit unes imatges hivernals i nadalenques excepcionals al poble que han deixat a molts turistes bocabadats.

Ordino té un encant propi que atreu els visitants que volen gaudir d’un ambient nadalenc especial

La programació per aquestes festes a Ordino sempre ha estat extensa. Aquest any, tot i algunes adaptacions per la pandèmia, la llista d’activitats segueix sent llarga, s’adapta a tots els públics i promou la participació de tot el teixit cultural de la parròquia. Els infants ja han pogut buscar el seu tió amb la tradicional gimcana. L’encesa de l’arbre de Nadal amb les projeccions dels dibuixos que han fet els escolars de la parròquia, conjuntament amb l’espectacle del Trencanous produït pel Jove Ballet d’Andorra han estat dues novetats que han fet gaudir els més petits de la parròquia. Encara els espera escoltar els contes de Nadal, el caga tió i, l’esperada visita al pare Noel i a Ses Majestats els Reis Mags d’Orients. Els més grans han pogut gaudir de la cantada de nadales de la Coral Casamanya a l’Església d’Ordino i podran assistir a la missa del gall, amb el tradicional vi bullit i la xocolata calenta. Enguany tampoc falten els diferents tallers de cuina o decoracions. Si res no canvia, l’Auditori tornarà a acollir el tradicional Concert de Cap d’Any a càrrec de l’ONCA, un clàssic que malauradament tindrà un aforament limitat.

Aquest Nadal encara no serà un Nadal corrent. No se celebraran molts sopars d’empresa o d’amics, potser no ens podrem reagrupar amb tota la família com ho desitjaríem, però sigui com sigui, des dels comuns, i concretament des del Comú d’Ordino farem tot el possible per fer que el Nadal 2021 sigui igual de màgic que els altres. Bones festes i salut per a tothom.

Article d’opinió d’Eva Choy, cònsol menor d’Ordino
Publicat al Diari d’Andorra (14/12/2021)