‘Un estiu esperançador’ de Toni Puig

El turisme està patint els estralls de la pandèmia del coronavirus encara el 2021 i països com Andorra, que viuen en gran part dels visitants, ho estan notant sensiblement. Si mirem enrere, la temporada d’hivern d’inicis d’any va ser gairebé perduda completament, ja que a causa de les restriccions per frenar el contagi de la Covid-19, no vam poder rebre visitants. Les estacions d’esquí només van poder tenir clients del país, molts allotjaments no van obrir les portes i tot el nostre comerç es va ressentir d’una temporada d’hivern que no havíem viscut mai.

Tot i això, si mirem aquest estiu, comprovem com hem notat certa millora. Andorra està rebent durant aquests mesos la visita de milers de turistes diàriament. I els andorrans estem podent gaudir de certes llibertats arran de l’eliminació de les restriccions. Aquesta millora, sense cap mena de dubte, és gràcies a la campanya de vacunació.

Fer que el turisme sigui segur, en plena pandèmia, no és gens fàcil. Però crec que de forma encertada el Govern ha anat reduint les restriccions a mesura que la vacunació anava agafant percentatges alts. Ara com ara, a Andorra s’han administrat un total de noranta-cinc mil vacunes, cinquanta mil nou-centes primeres dosis i quaranta-quatre mil sis-centes segones dosis. Això fa que més de la meitat de la població andorrana tingui la pauta completa de vacunació, un 56% del total. Però no només a Andorra s’ha vacunat amb èxit. Si mirem els nostres veïns, trobem que a França el 55% de la població (gairebé trenta-set milions d’habitants) ja té administrada la pauta completa i a Espanya el 66% de la població (trenta-un milions d’habitants) han completat la pauta de vacunació contra la Covid-19.

La vacunació ha fet que baixin les dades totals de contagi del coronavirus i que quan hi ha hagut un rebrot la mortalitat hagi disminuït dràsticament respecte xifres prèvies a la vacunació. Trobo que la societat ha mostrat, gairebé completament, una solidaritat exemplar. A Andorra hem respectat les restriccions amb plena confiança al nostre Govern i aquest ara ha sabut recompensar-ho amb l’eliminació progressiva de les restriccions. Això ens posa com a exemple a seguir i també per ajudar que els nostres veïns ens triïn com a destinació segura per les seves vacances.

“Estem vivint un estiu esperançador en l’àmbit turístic i espero que això segueixi així la resta de l’any”.

Trobem que a altres països on el rebrot ha estat més pronunciat, els establiments de restauració encara no poden obrir les portes. En aquest sentit, Andorra ha aconseguit arribar a l’estiu amb bones dades i poder rebre visitants d’arreu. A més a més, des del mes de juny no hem parat de tenir esdeveniments d’oci que han estat l’atractiu estiuenc. Ja sigui en l’àmbit esportiu com en l’àmbit cultural: trobem la Spartan Race, l’Andorra Multisport Festival, la Volta als Ports, el Tour de France o els concerts de l’Andorra Mountain Music, així com altres actes culturals. També estem podent gaudir de les nostres festes majors, que omplen de joia a les parròquies cada any i que tantes ganes tenien els Comuns d’organitzar.

Això sumat a la nostra oferta de natura i esport a l’aire lliure que s’ha promocionat des de les nostres empreses turístiques, amb reclams com el nou mirador solar de Tristaina, han fet que les xifres de visitants i ocupació hotelera s’assemblin més a les dades d’abans de la pandèmia que no pas les de l’any anterior.

Encara que impacti veure-ho novament, pels que sabem el que han petit els comerciants i totes les persones que dediquen la seva vida al turisme, ens dona gust veure les nostres avingudes plenes de visitants. Estem vivint un estiu esperançador en l’àmbit turístic i espero que això segueixi així la resta de l’any. Sobretot per la pròxima temporada d’hivern, per poder gaudir de la normalitat que tanta falta fa.

D’aquí a què arribi l’hivern encara queda un llarg camí. Hem d’apel·lar a la responsabilitat individual de cadascú per seguir amb les mesures de prevenció del contagi. I és que la pandèmia encara no ha acabat i si seguim així, mostrant solidaritat i compromís, aviat podrem recordar la pandèmia com un llarg malson.

Article d’opinió de Toni Puig, president de Joves Liberals d’Andorra.
Publicat al BonDia (25/8/2021)