‘Un 2023 ple de reptes’ de Toni Puig

Encetem un nou any després d’un període de festes que crec que ha estat molt positiu per a l’economia del país. Principalment, gràcies a una gran afluència de visitants durant aquestes vacances de Nadal que han aprofitat les nostres rebaixes i també les nostres pistes d’esquí per venir a passar uns dies aquí al Principat. I això que la climatologia i la poca neu no hi han ajudat, però tot i així les nostres estacions han estat de les que més quilòmetres esquiables tenien de tot el Pirineu.

Sortim d’un any 2022 on ja hem deixat endarrere les restriccions de moviment per culpa de la Covid-19, sempre que no apareguin noves variants que siguin més perilloses i que tornin a complicar la situació. Però l’any passat també ens va portar (a inicis d’any) una guerra a Ucraïna que ningú s’esperava i que encara continua. Això ens ha portat una crisi arreu d’Europa que ha provocat una inflació de preus i molta preocupació pels temes referents als costos de l’energia i al subministrament elèctric, sobre el qual encara som molt dependents dels nostres veïns, tant del nord com del sud.

Per això el 2023 és un any ple de reptes per a Andorra. Aquest any celebrem els 30 anys de la nostra Constitució i ho farem, si com sembla s’acaben complint els pronòstics, en plena campanya electoral de les eleccions generals. Unes eleccions que es preveuen mogudes i en les quals tot apunta que hi pot haver bastantes llistes electorals. Des de Liberals d’Andorra hi serem presents amb una llista nacional encapçalada pel nostre candidat Josep Maria Cabanes, després de vèncer les primàries del partit i on intentarem estar presents al màxim de llistes parroquials. Des dels Joves Liberals ja fa temps que estem treballant per integrar les nostres idees en el programa electoral i perquè fer constar la visió dels joves del país. Un col·lectiu que a vegades es veu oblidat i que hem de fer tot el possible perquè això no sigui així. Els joves són una part essencial per al present i sobretot per al futur del país que volem.

I és que grans reptes són els que caldrà afrontar aquestes eleccions i també els anys que venen. Per una banda, la problemàtica de l’habitatge, la reforma del sistema de les pensions o el tema de mobilitat al país. Però a més, també caldrà veure quin és l’encaix del nostre petit país a Europa i al món, amb un acord d’associació amb la Unió Europea que encara s’està treballant. Grans reptes que els ciutadans sou els qui haureu de decidir els encarregats per aportar-hi solucions.

Tampoc podem oblidar-nos que a finals d’aquest any tenim unes noves eleccions comunals. Des de l’any 2011, Andorra té les eleccions generals i les eleccions comunals el mateix any. Aquest fet provoca que en pocs mesos es decideixi el futur polític dels pròxims quatre anys al nostre país. Per aquest motiu, aquest 2023 és un any molt important per als andorrans i andorranes i des d’aquí vull fer una crida a tothom per anar a votar i que d’aquesta manera tothom faci sentir la seva veu en aquests pròxims comicis que marcaran el futur del país.

El vot de tothom és crucial, però particularment a la gent més jove i que molts seran nous votants, us demano una cosa: participeu en aquestes eleccions. Apropeu-vos i feu-nos totes les preguntes i els dubtes que tingueu, tenim la gran sort de tenir una política de proximitat on ens coneixem gairebé tots. Per això, no dubteu a fer-nos arribar les vostres preocupacions per les xarxes socials o personalment, i intentarem donar-hi resposta i recollir els vostres desitjos i demandes. Tindrem un any 2023 ple d’emocions i espero que el nostre país continuï sent un dels països on la participació en les eleccions és molt alta, fet que demostra un bon clima polític.

Article d’opinió de Toni Puig, president de Joves Liberals i secretari de Relacions Internacionals de Liberals.

Publicat al Bondia (18/01/2023)