‘Suport i projecció internacional’ de Jordi Gallardo

Els projectes polítics els formen les persones i els seus posicionaments polítics, que s’emmarquen en el que podríem definir com a ideologia i valors. A banda del component intern i local, la consistència d’un projecte polític va lligada també als socis internacionals que el reconeixen i li donen suport. Amb el suport internacional s’aconsegueix el reconeixement exterior i també es consoliden les aliances que en un entorn geopolític tan canviant com l’actual són més que imprescindibles.

Liberals d’Andorra formem part des de fa molts anys de dues famílies polítiques internacionals on hem anat augmentant la nostra presència i participació: de la Liberal Internacional, federació mundial dels partits liberals avui presidida per l’andorrà Juli Minoves, i de l’Aliança de Partits Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE). Aquestes relacions són un valor afegit.

El congrés de la Liberal Internacional que té lloc a Dakar aquesta setmana servirà per posar punt final a l’etapa de tretze anys de Juli Minoves dins de la LI, els quatre darrers com a president. Un període durant el qual s’ha fet créixer el liberalisme per tot el món defensant els drets humans i la llibertat individual en la seva màxima expressió, allà on d’altres projectes polítics no han tingut el valor de fer-ho. Juli Minoves deixa un gran llegat en mans de la pròxima presidenta, Hakima el-Haité, que segurament continuarà fent del projecte liberal un referent a tot el món. Malgrat que el projecte continuarà creixent, per als interessos d’Andorra perdem una figura internacional de primer ordre difícil de substituir.

Juli Minoves ha estat capaç de compaginar les obligacions com a president amb una funció inherent a la seva manera de ser: ajudar i fer conèixer Andorra per tot el món. En cada discurs, en cada trobada, en tota ocasió que ha tingut com a president d’un organisme tan important com el que ara deixarà de presidir, Juli Minoves no ha dubtat a explicar, defensar i projectar el seu país.

Ha estat sense cap mena de dubte, un dels millors altaveus internacionals que el país ha tingut els darrers anys, un gran ambaixador per a Andorra sense cap altra motivació que l’estima pel seu país. Si Andorra va ser escollida com a seu del Congrés l’any 2017 per votar i aprovar el manifest liberal que tots els partits liberals del món hem aprovat i ratificat, va ser per la “tossuderia” de Juli Minoves, que va saber veure la gran oportunitat que podia representar l’ocasió per projectar Andorra al món. Va ser l’oportunitat també de demostrar que els petits podem fer les coses molt bé, ja que el congrés d’Andorra ha esdevingut una referència dins de la família liberal.

D’altra banda, el congrés dels liberals europeus que va tenir lloc a l’octubre a Madrid i on vam participar Liberals d’Andorra va servir perquè la delegació andorrana presentéssim al plenari una resolució, que va ser aprovada, de forma que els Liberals defensin a les eleccions europees del maig 2019 una relació justa i equilibrada entre els petits estats com Andorra i la UE.

Cal destacar que aquesta és la primera proposta que arribarà al Parlament Europeu mitjançant un grup polític andorrà per defensar les especificitats del nostre país en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Unes negociacions en què Liberals d’Andorra defensem el principi de reciprocitat ponderada; no podem assumir obligacions que la nostra idiosincràsia de país no ens permet, les que podem assumir han de ser sempre en funció de les capacitats del país, i volem ser solidaris amb les que Andorra sí tingui la capacitat d’aplicar.

Aquest missatge és el que hem pogut explicar i compartir amb els nostres socis europeus gràcies a les aliances polítiques que aquests fòrums internacionals ens proporcionen per treballar per Andorra. En aquesta ocasió l’objectiu ha estat explicar que l’acord d’associació ha de ser la conclusió d’un resultat positiu en la combinació dels costos i oportunitats per a Andorra. Només d’aquesta manera la població entendrà el pas tan important que podria representar l’acord. Fins ara hem parlat d’allò al que Andorra haurà de renunciar, és hora de parlar de quins beneficis representarà l’acord per al país.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra i del Grup Parlamentari Liberal
Publicat al BonDia (26/11/2018)