‘Repte col·lectiu’ d’Eva Choy

Inevitablement he de dedicar aquesta columna a la crisi sanitària que estem vivim. Una situació excepcional que està posant a prova les difícils decisions dels polítics i les respectives reaccions dels ciutadans.

Les mesures adoptades són una manifestació del grau de responsabilitat i de la capacitat de reacció dels dirigents en una qüestió que afecta la salut de les persones a escala global. Alguns ja afirmen que les actuacions adoptades per la pandèmia del Covid-19 són una prova de com podem reaccionar a altres reptes col·lectius que puguin venir o que ja estan a l’ordre del dia com, per exemple, el canvi climàtic.

Les mesures escollides s’han pres amb la voluntat de garantir, primer de tot, la salut de les persones.

Certament, no tots els estats estan gestionant, amb la mateixa celeritat i eficàcia, la greu i urgent necessitat de minimitzar el contagi del coronavirus. Alguns països estan desbordats, altres fan prevaldre qüestions econòmiques i fins i tot alguns aprofiten per fer polítiques independentistes, en un moment que clarament no toca. Sortosament a casa nostra les mesures escollides s’han pres amb la voluntat de garantir, primer de tot, la salut de les persones i en una fase molt inicial dels casos de contagi.

La irresponsabilitat d’alguns obliga fins i tot els líders a imposar mesures més restrictives.

Els diferents graus d’egoisme es reprodueixen també en les reaccions dels ciutadans. Mentre alguns responen amb solidaritat, comprensió i han entès la necessitat de quedar-se a casa per fer disminuir les probabilitats de contagi, altres qüestionen i transgredeixen les mesures. La irresponsabilitat d’alguns obliga fins i tot els líders a imposar mesures més restrictives i a preveure sancions per aconseguir l’objectiu sanitari buscat.

Malgrat la situació d’urgència de salut que estem vivint, veiem que en algunes ocasions els interessos individuals passen per damunt dels col·lectius, a petita i a gran escala. Aquestes reaccions no són un bon pronòstic quan pensem en altres reptes col·lectius més complexos i irreversibles d’escala global que puguin venir o que ja ens estiguin afectant.

Article d’opinió d’Eva Choy, cònsol menor d’Ordino
Publicat al Diari d’Andorra (18/03/2020)