‘Projectes estratègics per al 2020’ de Jordi Gallardo

Foto:SFGA/CEsteve

El nou any portarà també un nou pressupost que servirà per poder marcar les prioritats estratègiques del Govern. El full de ruta polític consensuat arran dels programes electorals dels partits de la coalició ha servit com a base per a l’elaboració dels pressupostos que es discutiran durant les setmanes vinents.

En el cas del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, cinc són les prioritats de la legislatura que han de tenir un impuls durant el 2020 gràcies a la possibilitat de poder reflectir la voluntat d’impulsar-les al pressupost: incidir en la diversificació de l’economia a través de la via de la diplomàcia econòmica, la creació d’un ecosistema d’innovació al país, un pas decidit en la simplificació administrativa dels processos dels registres econòmics, impuls a la mobilitat sostenible i l’articulació de la candidatura d’Andorra com a primer país reserva mundial de la biosfera.

Aquests cinc projectes estratègics centraran els esforços, sense deixar de banda tot un seguit de projectes que també són importants, com ara establir una zona franca al país, estudiar alternatives de transport segregat, l’impuls al sector del comerç que ja s’estan treballant. Però és important tenir identificats els objectius majors, aquells que poden tenir un impacte important i més ràpid en allò que fa tant de temps que es reclama als successius governs; la reactivació econòmica.

Les oportunitats d’inversió no ens podem limitar a esperar que arribin per si soles al país: les hem d’anar a buscar.

Les oportunitats d’inversió no ens podem limitar a esperar que arribin per si soles al país: les hem d’anar a buscar. I per trobar-les és necessària la diplomàcia econòmica, que es pot practicar visitant altres països, assistint a fòrums econòmics i de negoci internacionals, i treballant les relacions econòmiques de manera bilateral, entre països però també amb el sector privat.

Els factors que han de conformar un ecosistema emprenedor s’estan consolidant al país. Per aquest motiu és necessari alinear tots els actors en un mateix projecte per optimitzar sinergies i recursos, per tenir més força i poder consolidar l’economia de valor que podem generar també al país. La simplificació dels tràmits registrals és inajornable per aconseguir que la inversió que arriba no marxi i per poder captar-ne més. La sostenibilitat de la mobilitat interna pot i s’ha de convertir en un element que esdevindrà un actiu de país en termes de mobilitat, qualitat de vida i actiu turístic, com sense cap mena de dubte ho serà la possibilitat de fer d’Andorra, si és factible, el primer país a ser tot ell reserva de la biosfera.

La simplificació dels tràmits registrals és inajornable per aconseguir que la inversió que arriba no marxi i per poder captar-ne més.

Segurament en podríem afegir d’altres, o proposar-ne d’alternatius. Però hem fixat aquests. La complexitat i particularitat del cas d’Andorra rau en el repte d’aconseguir que un sol projecte important pot provocar ràpidament un impacte directe al PIB del país. També a la inversa, el que augmenta encara més la pressió. Hem assentat unes bones bases de treball i d’organització aquests primers sis mesos per poder encarar la part més important de la legislatura amb la determinació suficient per atacar els reptes que des de cada ministeri s’han marcat. Amb determinació i valentia, però també des de l’escolta activa i amb el diàleg i la transparència que l’acció pública ha de tenir i a la qual ens hem compromès.

Hem demostrat que volíem fer de la transparència i la comunicació un tret característic d’aquest Govern, començant per la proactivitat del cap de Govern a l’hora d’explicar el dossier d’Europa a totes les reunions de poble, i seguint per les diferents trobades dels ministres i grups parlamentaris amb associacions, col·lectius i particulars, que no s’han deixat de fer des de la campanya electoral. És un perfil propi i un compromís que volem mantenir tota legislatura com a projecte estratègic de fons de tot el Govern i dels grups de la majoria del parlament.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al Bondia (20/01/2020)