‘Pressupost participatiu’ d’Eva Choy

Els pressupostos participatius s’estan normalitzant a les nostres administracions. El ministeri d’Ordenament Territorial va ser el pioner a implantar-lo fa uns anys i enguany s’estan duent a terme als comuns d’Andorra la Vella i d’Ordino. Es tracta d’una pràctica totalment democràtica que obre la porta que els ciutadans s’impliquin i decideixin el destí d’una partida pressupostària concreta.

La iniciativa consta de diferents fases en què es demana la col·laboració dels ciutadans al llarg de tot el procés. En un primer moment tots els que ho desitgen poden plantejar les seves propostes. Els projectes s’han d’analitzar per comprovar la seva viabilitat i, finalment, se sotmeten a votació del poble.

El pressupost participatiu és un instrument d’informació sobre les inquietuds i els interessos dels ciutadans.

Aquesta pràctica va néixer en ciutats amb molt pocs recursos i amb importants necessitats per a la població, com és el cas de Porto Alegre, al Brasil. En una situació complexa d’escassetat de pressupost en la qual cal prioritzar les accions, donar la paraula directa als ciutadans és una gran solució per complaure i minimitzar el descontentament. Aquestes pràctiques participatives tenen molts altres beneficis i, per això, s’han anat implementant arreu del planeta i no necessàriament en un context de desigualtat social.

Els pressupostos participatius no només són interessants pel seu caràcter democràtic, que permet al poble escollir un projecte que no necessàriament hauria dut a terme la corporació al capdavant de l’administració; sinó també pel fet de ser un instrument d’informació sobre les inquietuds i els interessos dels habitants. El mateix sistema de participació i de votacions descarta molts projectes interessants pel fet de no haver rebut el suport necessari per dur-los a terme. Però tot i això, les iniciatives validades i que arriben a la fase de votacions trameten als polítics al capdavant de les administracions una informació molt valuosa que els permetrà guiar les següents actuacions.

Article d’opinió d’Eva Choy, cònsol menor d’Ordino
Publicat al Diari d’Andorra (14/4/2020)