‘Per una nova política’ de Manel Montes i Toni Puig

El passat mes de juny, en el Congrés de Liberals d’Andorra, els militants van donar el seu vistiplau perquè els comitès parroquials, en cas que ho considerin oportú, tinguin la possibilitat de subscriure acords amb el Partit Socialdemòcrata per presentar llistes parroquials conjuntes amb punts programàtics comuns de cara a les pròximes eleccions generals.

La Secció Jove de Liberals d’Andorra va poder participar activament en la presa de la decisió, essent un procés participatiu en què es van tenir en compte totes les posicions, cosa que des dels Joves agraïm, ja que reflecteix una nova manera de fer política que des de Liberals d’Andorra defensem: la participació activa de tots els membres del partit en la presa de decisions.

D’ençà que es va prendre l’acord per pactar amb el PS, i tot i que encara es desconeix el nombre de parròquies que tancaran llistes territorials conjuntes, aquest pacte, abans d’haver nascut, ja ha estat titllat de pacte antinatura, pacte per la cadira, acte de somnambulisme polític… Deixant clar perquè serveix la “caixa de galetes”. Bàsicament, perquè els estómacs agraïts surtin a la palestra a intentar desacreditar un projecte que pretén redreçar la situació en la qual el govern de DA, amb la seva nefasta gestió, ha portat al país. Opacitat, politització de la justícia, acusacions i sospites constants de corrupció, un acord amb la UE en què el Govern és incapaç d’explicar els avantatges per a Andorra, la reforma de l’Administració pública… Sense oblidar-nos de l’èxit del The Cloud. El que havia de ser un edifici singular i un projecte emblemàtic de l’era Martí s’ha quedat en fum.

La llista de despropòsits és molt més llarga però ens dona el motiu principal pel qual Liberals i PS han arribat a un acord. En paraules de Valentí Martí, secretari de Relacions Internacionals de Liberals d’Andorra, «l’acord amb el PS ha arribat perquè el país cau a trossos amb les polítiques de DA».

Nosaltres defensem una nova manera de fer política que permeti arribar a acords per fer d’Andorra un país millor. Només cal mirar a Europa, on sembla que DA hi està força perdut. Els nostres companys liberals europeus ja saben que és governar en coalició, ja que dels vuit governs liberals que hi ha en països europeus, tots s’estan duent a terme amb acords amb altres forces polítiques. D’aquestes coalicions, cal destacar l’exemple de l’actual govern de Luxemburg –coalició entre liberals i socialdemòcrates– amb el liberal Xavier Bettel al capdavant.  Fins i tot dins la mateixa família liberal s’ha d’arribar a acords entre els partits liberals de caràcter conservador amb altres més progressistes. Això succeeix a Holanda, on actualment els dos partits liberals VVD i D66 (liberals conservadors i progressistes) governen en coalició amb Mark Rutte com a primer ministre.

Qui qualifica d’antinatural aquest pacte és perquè té por. Té por d’una nova manera de fer política, té por d’una regeneració política real i té por perquè veu que és un projecte amb possibilitats reals de guanyar les eleccions. Des de Joves Liberals d’Andorra, farem tot el possible perquè en els pròxims comicis aconseguim el millor resultat possible. Si això passa pel fet d’arribar a acords amb altres formacions polítiques per treure el país del forat en què l’ha situat DA, no en dubteu que en formarem part. Però sempre de cara i explicant-ho de forma clara als militants i als ciutadans.

Manel Montes i Toni Pugi, president de Joves L’A i secretari de Relacions Internacionals
Publicat al Periòdic d’Andorra (24/07/2018)