‘Passin i vegin: això és un circ’ de Jordi Gallardo

El Cirque du Soleil s’ha convertit, tant per a les coses bones com per a les coses dolentes, en una marca associada a Andorra. Se’n parla a l’estiu quan es duen a terme les funcions, això és positiu, i també quan s’ha de fer el balanç del projecte, llavors ja no tan positivament, però crec que podem acotar l’impacte d’aquest circ a uns períodes concrets de l’any.

Però no pretenc parlar de l’espectacle del Cirque du Soleil, em refereixo a l’altre espectacle que fa vuit anys que té funcions permanents: l’espectacle de DA. Quan ja semblava que era difícil superar el ridícul fet amb el concurs de The Cloud, dimecres passat vam saber que finalment no s’adjudica la concessió del projecte del Casino a Jocs, SA, després de molts mesos allargant la decisió. Aquest nou nyap del Govern de DA representa i escenifica el que ha estat la gestió al capdavant del Govern: un fracàs rotund.

el govern de DA serà recordat com el “Govern dels millors”, però més aviat serà el dels millors nyaps!

El Govern de DA ha acumulat un cúmul tan gran d’adjudicacions matusseres, arbitràries, errònies, polèmiques, qüestionables i al límit de la legalitat, que és difícil entendre com aquells que es van autoanomenar “el Govern dels millors”, hagin estat els mateixos que han acumulat en una sola etapa aquesta llarga llista de fracassos.

Com ja he manifestat alguna vegada al ple del parlament, efectivament el govern de DA serà recordat com el “Govern dels millors”, però més aviat serà el dels millors nyaps! Uns fets que comporten un ridícul de greus repercussions fins i tot en l’àmbit internacional, que clarament malmeten la imatge del país.

La gestió del Govern de DA és la d’un govern de “república bananera”, però el més greu no és l’afebliment de la imatge de la institució del Govern, que no deixa de ser preocupant, el problema és que degut a la seva absoluta gestió incompetent de projectes importants, la llista de recursos, plets i accions jurídiques contra les decisions del govern de DA és segurament la més llarga que cap altre govern hagi tingut en la història recent d’Andorra.

DA està enfonsant a passes agegantades les institucions del país per la seva incapacitat de gestió en alguns casos o per un model de gestió massa intervencionista en d’altres. En cada ocasió que s’ha produït un escàndol, i són uns quants, el patró d’actuació del Govern de DA és el mateix: absència de responsabilitats per a cap responsable polític, passant el problema sempre a tercers. Si els membres del govern treballessin al sector privat, la gran majoria haurien estat acomiadats davant del cúmul d’errors injustificables.

el Govern de DA i el seu entorn volen fer creure que no passa res

Malgrat que s’esforcen a restar importància al que evidentment són greus fracassos i escàndols, no poden amagar que els responsables últims de les decisions del Govern actual són els polítics de DA. El Govern i els seus altaveus mediàtics intenten passar un missatge edulcorat de normalitat, però la realitat demostra que el Govern té en curs reclamacions que en cas de prosperar poden afectar greument les finances de l’Estat, tot i que el Govern de DA i el seu entorn volen fer creure que no passa res.

Si inversors internacionals i també locals recorren per la via jurídica decisions que consideren poc ajustades a llei, creant una etiqueta de manca de seguretat jurídica al país, tampoc té cap impacte en la credibilitat d’Andorra. Si es malbaraten recursos de l’Estat en concursos i projectes que no s’acaben executant, és perquè s’ha volgut fer una gestió responsable i s’ha evitat gastar més del que caldria, i que per tant gairebé hem de donar les gràcies.

La pregunta que ens acabem fent la gran  majoria és, què ha de passar perquè finalment passi alguna cosa? Fins on és sostenible aquesta situació?. És l’hora d’obrir les finestres i ventilar la casa.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra i candidat a cap de Govern
Publicat al BonDia (04/02/2019)