OPINIÓ: 'Patriotisme mal entès', de Jordi Gallardo

ANDORRA LA VELLA 31/03/2015 DEBAT D'INVESTIDURA AL CONSELL GENERAL. FOTO DIGITAL EDUARD COMELLAS POLÍTICA CONSELL GENERAL PARLAMENT

L’orgull de pertànyer a un país o nació i el respecte per la seva cultura, tradicions i història no haurien de ser elements que dividissin una societat, més aviat tot al contrari, haurien de servir per sumar i cohesionar. Un exemple de com el patriotisme, l’estima a Andorra i a tot allò que representa el nostre país pot utilitzar-se en positiu el vivim en els partits del primer equip del Bàsquet Club Andorra. L’escenificació prèvia als partits amb la interpretació de l’himne i l’ús de missatges com “Aquí juga un país” fan que el públic s’identifiqui amb l’equip i el país. Aquest projecte esportiu ha sabut utilitzar de manera curosa i en positiu un factor com el patriotisme que no era evident en un país que sovint ha estat mancat de referents patriòtics que hagin unit totes les cultures i nacionalitats que hi viuen.

El bàsquet no són els únics, el VPC Andorra Rugbi XV són els pioners a escala de club -no de selecció- a l’hora d’unir el concepte de país al de club amb l’ús   podríem dir símbols patriòtics. En l’oposat d’aquests dos exemples de com els components i elements nacionals ajuden a cohesionar, tenim la divisió que s’ha instaurat al Consell General, on es fomenta la divisió entre els mals i bons andorrans. Una divisió que té el perill de transcendir més enllà de l’àmbit polític, que és fomentada per DA i determinada a partir del suport que es dona o no al seu projecte, al seu Govern i al seu grup parlamentari.

La crítica com un exercici de discrepància et fa ser mal andorrà. No compartir postulats perquè hom entén que poden ser equivocats et fa ser mal andorrà. No acceptar les imposicions malgrat que vinguin de la majoria et comporta l’etiqueta de mal andorrà. Hom és mal andorrà quan denuncia situacions provocades pel mateix projecte demòcrata o els seus càrrecs si es pensa que malmeten la imatge del país. Hom és mal andorrà quan denuncia que el Govern no compleix les lleis. Hom és mal andorrà només per pensar de forma diferent del partit de la majoria. I és que Demòcrates per Andorra –per ser justos vull pensar que només una part malgrat el “Tots som un”– pensen que ells i només ells són Andorra.

Així ho ha determinat una part de la seva elit, que no les seves bases, que s’han erigit com la imatge del bon andorrà, i d’afegit també com els únics defensors del país; això sí, des dels seus postulats i des de la seva veritat, que no sempre és la de tothom.

Malgrat aquest ús pervers del sentiment nacional i patriòtic, hom seguirà qüestionant, denunciant i criticant sempre que sigui necessari, perquè quan ha calgut donar suport també s’ha fet independentment si des de les elits polítiques de DA se’ns ha considerat bons o mals andorrans.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president suplent del Grup Parlamentari Liberal

Publicat al BonDia (23/01/2017)