OPINIÓ: 'Heliport sí, heliport no' de França Riberaygua

Heliport sí, heliport no. Això sembla un ball de cadires o una saga d’aquelles que surten a la tele i que no s’acaben mai, conegudes com a culebrons.

Atenció! Ara farem un heliport al Patapou. Mobilització general en contra, tan general que fins i tot el Comú s’hi declara en contra (és clar, es tractava d’un comú de CDI). Resultat: ja no fem l’heliport al Patapou.

Atenció! Ara farem un heliport a la Comella. Mobilització general en contra, tan general que inclús algun candidat a cònsol s’hi declara en contra i signa la petició. Resultat: ja no fem l’heliport a la Comella.

I doncs, ara què farem?? Doncs ara farem el famós heliport a Escaldes-Engordany! Ui! No, perdó! A Encamp, però a tocar d’Escaldes-Engordany. Doncs som-hi, a mobilitzar-se. De moment, la plataforma antiheliport ja ha recollit més de 1.500 signatures. I mentrestant, el Comú afí a DA què fa?

El mes de febrer del 2016 la senyora cònsol va dir que faria costat als seus ciutadans en cas que s’oposessin a la construcció de l’heliport. Llavors vaig pensar que aquest posicionament els honrava, si era cert, però avui la cançoneta ha canviat. Ara faran costat als ciutadans només en cas que pugui haver-hi algun perill, no en cas de contaminació acústica, per exemple. Però és clar, no sé per què m’estranyo, el Comú d’Escaldes-Engordany és del mateix color que el Govern.

A Escaldes-Engordany resulta evident que no el volem, aquest heliport. En canvi, sembla que a Ordino el demanen a crits, segons declaracions del cònsol major, també del mateix color que el nostre il·lustre Govern (ara bé, caldrà conèixer què en pensen els ordinencs).

Uns no el volen i els altres el reclamen, però aquí, a Andorra, últimament sembla que les decisions es prenen en funció de la quantitat de ciutadans que es puguin molestar. Només cal escoltar el ministre d’Ordenament Territorial, que l’1 de maig deia que no estudiaria la proposta d’Ordino, ans al contrari, pretén seguir endavant amb la ubicació actual, tot i la creixent oposició, menystenint les molèsties que causarà al gran nombre de veïns de la zona d’Engolasters.

I jo em pregunto: necessitem un heliport? No us equivoqueu, no estic en contra de l’heliport (sí que estic en contra que es faci a les Tresoles), però el necessitem?

Potser sí que el necessitem o potser no. Però el que tinc clar és que no he vist cap estudi de mercat que em digui una cosa o l’altra. Hi ha qui diu que el necessitem per atreure la gent de diners, aquest nou turisme que ens interessa. Molt bé, perfecte, fem l’heliport i portem gent de diners a Andorra. I quan tinguem aquí la gent de diners, què farem amb ells? On els posarem? No tenim ni el lloc ni els serveis que s’esperen trobar aquest tipus de gent i, encara menys, les botigues que busquen, o és que els enviarem a comprar a algun gran supermercat del país?

Tampoc tenim les infraestructures ni el luxe al quals estan acostumats. Estareu d’acord amb mi, oi?

Potser, i només és la meva opinió, s’hauria de crear un pla general per captar aquest turisme que considerés on construir l’heliport, l’allotjament, el tipus de comerç necessari, la formació del personal del país, etc. Perquè, sincerament, crec que només amb un heliport no farem res.

A més, què en farem de l’heliport si no l’utilitza el turista adinerat? Qui agafarà un helicòpter a uns preus segurament prohibitius? La immensa majoria de la població segur que no. Els membres del nostre Govern? Segurament. En conclusió, haurem pagat entre tots un heliport perquè se n’aprofitin uns pocs. I, una vegada més, hauran gastat els diners de tots en un equipament de dubtosa rendibilitat.

Hi ha coses, però, de les quals no tinc cap dubte. Seguim amb la tònica en què els que manen diuen qualsevol cosa i no es responsabilitzen de les paraules dites. Fan com si sentissin ploure. No sé què en penseu, d’aquesta manera d’actuar, però a mi no em dona ni seguretat ni impressió de serietat.

Article d’opinió de França Riberaygua, secretària d’Organització de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (11/05/2017)