OPINIÓ: 'Abstenció política' de Lluís Ferreira

Fa uns dies i arran d’un informe encomanat per Govern coneixíem les dades sobre l’estudi realitzat en relació a l’abstenció política a Andorra. La primera dada en què em vaig fixar, és que el total de l’abstenció a les darreres eleccions generals del 2015 eren ni més ni menys que un total de 8.428 persones amb dret a vot. Són moltes? Són poques?

Recuperem les dades d’aquelles eleccions per posar-ho en valor. Per exemple, l’actual grup de la majoria Demòcrata (DA) es troba governant amb un total de 5.448 vots. Els Liberals d’Andorra (Ld’A) com a major grup de l’oposició va obtenir un total de 4.073 vots. La plataforma Junts (PS+Verds+IC+I) 3462 vots i  Socialdemocràcia i Progrés (SDP) un total de 1.728 vots.

Un cop refrescada la memòria, em centraré en una frase que moltes vegades escoltem pel carrer: “Per què haig d’anar a votar si el meu vot no canvia res?”. Segur? Mirem-nos les dades de més aprop. 8.428 persones es van quedar casa. Si totes s’haguessin mobilitzat i votat al grup “Dels Que Ens Quedem a Casa (DQEQC)”, aquest grup ‘polític’ disposaria en aquesta legislatura d’una més que àmplia majoria parlamentària.

És evident que  quedar-se a casa i no votar és una opció totalment legítima i defensable. Però cal que recordem que de política en fem tots i cada dia de l’any. Que la política ens afecta o beneficia a tots sempre, les 24 hores del dia. Per aquest motiu és important que deixem de banda allò del “no vindrà d’un vot” perquè està clar que moltes vegades ve d’un vot o si he de ser curós d’uns quants. Com exemple: a la formació en la qual milito, Ld’A, li va venir de 17 vots per passar de 8 a 10 consellers al Consell General i evitar la majoria absoluta de DA. Aquest només és un exemple de la importància de votar. Consti que el mateix argument es pot llegir des de l’òptica demòcrata, només per 17 vots han aconseguit la majoria absoluta.

Quedant-nos a casa perquè simplement podem intuir qui guanyarà i donem per segur que no serà la nostra opció predilecta, no ajudem. Hem de ser conscients que aconseguim l’efecte completament contrari i és que justament els que sí que van a votar acabin decidint per nosaltres les majories parlamentàries i comunals.

És per tot això, que es us vull demanar, que a les pròximes eleccions no us quedeu a casa i que feu tot el possible per exercir el vostre dret a vot. La decisió del vot ja és una altra cosa, trieu la que més us agradi, la que us convenci, la que creieu que és millor pel país,… Podeu estar tranquils que quan s’acostin les eleccions ja us arribarà tota la informació per triar. Però sobretot, aneu a votar perquè ha quedat demostrat que a Andorra cada vot és important. Perquè una diferència d’un grapat de vots a les últimes eleccions han donat les majories actuals al Consell General. I sobretot, aneu a votar per no quedar-vos amb el neguit del “i que hagués passat si hagués votat?”.

El vot, un vot, el teu vot, té una força que no t’imagines. No la perdis per quedar-te a casa.

Article d’opinió de Lluis Ferreira, membre de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (19/10/2017)