OPINIÓ: 'A diferència d'altres…' de Jordi Gallardo

Hem tornat de l’estiu amb la pausa necessària per poder afrontar el nou curs polític, un segon període de sessions de l’any que tot apunta que serà molt intens, per la feina legislativa pendent i la que pot arribar, i perquè els partits tenim també la vista posada en les eleccions generals. Es podria pensar que els comicis que a priori han de ser el 2019 queden molt lluny, i és cert, però tothom sap que si es vol preparar bé unes eleccions no es pot esperar massa, i és per això que sense entrar en campanya, es pot dir que estem en aquella etapa que cada vegada és més llarga: la precampanya.

D’aquí que ja hagi començat el ball de noms de possibles candidats, cosa normal i gairebé diria que necessària per salut democràtica. Cada partit ho gestionarà com cregui, com vulgui o com pugui, i penso que entrar a opinar sobre com gestionen la resta de partits l’elecció del candidat no és de la incumbència del portaveu del Govern, ni hauria de ser preocupació seva.

En aquest context arrenca la tardor política, i a les primeres de canvi DA ja busca la forma d’enrarir l’ambient fent declaracions i insinuacions sobre les altres forces polítiques, una forma molt poc elegant de començar el curs polític. Sovint aquells que volen alliçonar són els menys indicats per fer-ho. En castellà hi ha una dita que recull molt bé aquest fet: “Dime de qué presumes y te diré de qué careces” o, cosa que vol dir el mateix, no crec que DA sigui un exemple de moltes coses per a la resta de partits polítics. Ja que DA vol parlar d’allò que el fa diferent de la resta dels partits, parlem d’algunes diferències més de les que va voler insinuar el ministre portaveu del Govern.

Nosaltres, i parlaré pel partit que presideixo, a diferència d’altres, no hem viscut dimissions de càrrecs institucionals per incompliment de la legislació o per pressions dels mateixos companys, potser interessades. Nosaltres, a diferència d’altres, no tenim possibles candidats que han ocupat portades en la premsa estrangera o tertúlies de televisió estrangeres per assumptes qüestionables amb el consegüent impacte en la reputació del país.

Nosaltres, a diferència d’altres, no tenim possibles candidats o candidates que hagin hagut de seure davant de la justícia per donar explicacions d’etapes professionals anteriors. Nosaltres, a diferència d’altres, no pensem que som els millors en tot el que fem i per tant ens venem com el model a seguir per altres; fer-ho seria d’una gran sobreria. Nosaltres, a diferència d’altres, provem de fer les coses tan bé com sabem, i ens equivoquem en ocasions, però intentem fer-ho amb modèstia i humilitat, defensant el nostre projecte i, sobretot, sense donar lliçons a ningú. Nosaltres, a diferència d’altres, som un partit en què és molt present l’esperit crític envers la gestió externa i també la interna del mateix partit.

En resum, si d’alguna cosa és exemple DA per a nosaltres, és del que justament no volem ser com a partit polític.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (11/09/2017)