‘Oferir el millor de nosaltres als nostres veïns’ de Verònica Canals

Foto: SFGA

L’arribada de la Covid-19 ha incidit en tots els aspectes de la societat. A Andorra i a arreu del món, tots els sectors han vist com l’arribada sobtada d’aquest virus capgirava el funcionament habitual del dia a dia de la població en l’àmbit de la salut però també en l’activitat econòmica. El turisme, concretament, és un dels primers sectors que s’ha vist afectat i que més tardarà a recuperar-se: les dades dels organismes internacionals preveuen una important caiguda de l’activitat turística global per al 2020. Aquesta situació, a Andorra, implica un sector estratègic que suposa més d’un 40% del PIB del país.

Després d’uns mesos especialment complicats, amb la circulació cap i des de l’exterior restringida i pràcticament totes les activitats aturades, les dades epidemiològiques i la gestió sanitària al nostre país han permès una represa progressiva de l’economia i la mobilitat amb els països veïns. És hora de dirigir-nos als mercats pròxims, específicament a l’espanyol i el francès, per atraure’ls de nou cap al Principat. Els consumidors reclamen turisme de proximitat i ara tenim l’oportunitat d’oferir el millor de nosaltres als territoris veïns.

La campanya d’Andorra Turisme d’enguany fa especial èmfasi en les activitats que es poden fer a l’exterior i pensades per a les famílies.

Andorra s’ha de posicionar com una destinació propera, amb una oferta completa i preparada sanitàriament per fer front a eventuals rebrots de la malaltia. La campanya d’Andorra Turisme d’enguany fa especial èmfasi en les activitats que es poden fer a l’exterior: entorns naturals, estacions de muntanya amb propostes d’estiu, gastronomia, cultura, compres, recorreguts a peu o en bicicleta i activitats per a tota mena de públic especialment pensades per a les famílies; són els atractius que oferim al nostre públic de proximitat.

També hem treballat en l’oferta d’esdeveniments culturals que atreguin turistes cap a Andorra i que passin uns dies al Principat. Així, l’Andorra Mountain Music oferirà un cartell de concerts amb noms de reconeixement internacional durant tots els caps de setmana d’agost. El cartell el componen artistes de renom que es dirigeixen a diferents públics: Mónica Naranjo, Texas, Don Diablo, Beret, Bob Sinclar i Ainhoa Arteta.

Andorra Mountain Music: concerts en un entorn tranquil, natural i de fàcil accés.

Els concerts es realitzaran en un entorn privilegiat, envoltats de natura i muntanya. El peu de pista de Soldeu resulta un indret singular que permet un format en un entorn tranquil i natural amb un accés fàcil i amb la capacitat de distanciament físic que actualment es requereix. El darrer concert, amb la cantant lírica Ainhoa Arteta, es durà a terme al bell mig de la capital, a la Plaça del Consell General, en un format més íntim però alhora amb un encant especial.

Per dur a terme aquesta activitat, hem treballat conjuntament amb les autoritats sanitàries per aplicar protocols específics preventius. D’aquesta manera, s’ha decidit limitar l’aforament màxim a un 10% dels espais per tal d’assegurar el distanciament físic. A més, amb cada entrada els nostres visitants rebran una mascareta promocional i també s’obrirà el recinte dues hores abans per facilitar l’arribada esglaonada d’espectadors.

D’altra banda, amb el sector hoteler s’ha acordat la reserva d’una part de les entrades per completar l’estada dels clients que pernoctin al país. Per tant, s’oferiran atractius paquets turístics tal com ja es va fer, amb resultats exitosos, en temporades anteriors.

La recaptació de les entrades dels diferents concerts es destinarà íntegrament al Fons Solidari del Govern.

La recaptació de les entrades dels diferents concerts es destinarà íntegrament al Fons Solidari del Govern per ajudar a pal·liar les conseqüències i l’impacte social que la pandèmia a deixat al nostre país.

L’organització d’aquests concerts completarà una temporada d’activitats que s’han programat durant l’estiu, que inclouen altres accions culturals i esportives que s’organitzen amb col·laboració amb els comuns. El calendari de l’oferta turística dels pròxims mesos es perllongarà durant la tardor i fins al començament de la temporada d’esquí, sempre amb el vistiplau del Ministeri de Salut. Un seguit d’activitats que tenen la voluntat de fidelitzar els nostres visitants per tal que repeteixin les seves estades al país gaudint de diferents experiències.

La nostra voluntat és situar-nos al mercat com un país Covid Ready: amb els protocols sanitaris necessaris per donar el màxim de garanties de seguretat als treballadors del sector i als nostres visitants. Per això hem treballat intensament i de manera transversal, entre Salut i Turisme, en confeccionar unes normes que s’han compartit i traslladat a tots els actors turístics del país, ja sigui hoteleria, restauració, allotjaments, comerços, etc.

Hem destinat a la campanya d’estiu un pressupost total superior al de l’any anterior.

Som conscients que enguany serà un estiu –i probablement un hivern– atípic. Per això hem destinat a la campanya d’estiu un pressupost total superior al de l’any anterior.

Per la d’hivern, que acostuma a iniciar-se al novembre per als mercats més llunyans i al desembre i gener per als països veïns, caldrà esperar per afinar el consumidor a qui l’haurem de dirigir. Si tot va bé i seguim en un escenari de normalitat, la nostra intenció és ampliar-la també a països com el Regne Unit, Itàlia, els Països Baixos, Rússia o Portugal entre d’altres, d’on tradicionalment importem visitants atrets per la nostra oferta d’esquí.

El turisme, arreu, s’ha vist i es veurà afectat per la irrupció de la Covid-19 i Andorra no n’és una excepció. Però des del Govern i des del ministeri que tinc l’honor d’encapçalar, farem tot el possible per recuperar, progressivament, els visitants als nostres carrers, hotels i establiments.

Article d’opinió de Verònica Canals, ministra de Turisme
Publicat al Periòdic d’Andorra (08/07/2020)