‘Mostra gastronòmica’ d’Eva Choy

El pròxim 13 de novembre tindrà lloc la 30a edició de la Mostra Gastronòmica d’Andorra a Ordino. Aquest esdeveniment va començar fa tres dècades per la inquietud d’alguns restauradors de la parròquia que volien posar en valor la gastronomia del país. Poder celebrar aquesta efemèride és realment un gran èxit, tenint en compte que al llarg d’aquests anys han anat sorgint altres iniciatives amb la mateixa voluntat de valorar la cuina del país, sense per això posar en perill la Mostra.

El mèrit és, clarament, dels primers restauradors que van creure en la necessitat de fer una mostra gastronòmica de país i van empènyer pel projecte, i que any rere any continuen acudint a la cita amb convenciment. Cada any els cuiners fan degustar les seves novetats culinàries, exposant la qualitat de la cuina andorrana. Un dels valors afegits de la Mostra d’Andorra l’aporten, sense dubte, els alumnes del Lycée Comte de Foix, que aprofiten l’esdeveniment per posar en pràctica tots aquells coneixements que van adquirint al llarg de la seva formació.

Cal destacar que l’esdeveniment és una gran experiència per a tots els alumnes que desenvolupen el servei a les taules, amb gran esforç i dedicació. L’èxit de la mostra es deu també a la participació del públic fidel, de casa nostra, però també de fora, que cada any venen a provar les novetats de la cuina andorrana. La mostra ha esdevingut per a molts una trobada anual per compartir amb els familiars o amics, al voltant d’una taula, una jornada pràcticament festiva.

En aquests trenta anys el format ha estat pràcticament el mateix, canviant, però, la ubicació. Recordem que inicialment l’esdeveniment es feia a l’exterior, depenent de la meteorologia, i posteriorment va passar a fer-se a l’Andorra Congrés Centre d’Ordino, permetent ampliar els aforaments. Amb el pas dels anys, s’han anat afegint col·laboradors com és el cas de l’Escola Vatel, i l’organització ha anat aportant algunes novetats sense per això perdre l’essència de l’esdeveniment.

Enguany la principal novetat serà el saló Ordino Gourmet amb productes de proximitat i el Gastrolab, que es duran a terme els dies previs a la Mostra Gastronòmica. Es tracta d’unes activitats complementàries que pretenen omplir el cap de setmana de gastronomia. L’Era Rossell serà l’espai que acollirà l’exposició i venda de productes de proximitat, i que permetrà descobrir una selecció de productes exclusius, tots ells provinents d’un radi màxim de 150 quilòmetres. El pati de l’Era Rossell serà l’espai reservat per poder fer un tast de les cerveses artesanes d’Andorra i del Pallars Jussà. El Gastrolab, que es trobarà a la Sala la Buna, acollirà degustacions, tasts i xerrades a càrrec d’experts, tant de casa com de fora, que ens permetran descobrir productes, tant exclusius com senzills, com poden ser la tòfona, la xocolata, el pa, o un vi d’altura. Ben segur que aquestes activitats contribuiran a enfortir encara més, un certamen culinari del país més que consolidat.

Previsiblement, la pròxima Mostra Gastronòmica tornarà a ser un èxit, exhaurint totes les entrades. Vull aprofitar aquest espai per agrair als pioners d’aquesta gran iniciativa, que van lluitar per la cuina del país; als restauradors i als col·laboradors que aporten tot el necessari per poder gaudir d’un bon àpat, i a les escoles col·laboradores que garanteixen una bona qualitat del servei. També vull expressar un agraïment molt especial a tots els mandats comunals anteriors, que no han posat mai en dubte la continuïtat de la mostra.

L’èxit d’aquest esdeveniment culinari és clarament degut a la suma de voluntats, tant dels professionals de la gastronomia, com de l’administració comunal. Esperem que res ho canviï i que per molts anys pugueu gaudir de la gran cuina del país a Ordino.

Article d’opinió d’Eva Choy, cònsol menor d’Ordino.

Publicat al Bondia (03/11/2022)