‘Model esgotat’ de Jordi Gallardo

Quan el cicle d’un projecte arriba a la seva fi és quan afloren totes les seves mancances, i això es tradueix en absència de solucions, conflictivitat, agror, manca de diàleg, susceptibilitat, obsessió per les confabulacions…

Però la realitat, com sol passar, és més senzilla que tot això, i no és altra que el fet que el model de DA s’ha esgotat, ja no genera il·lusió i, el més important: no respon al que Andorra i la seva gent necessiten. Estem a la recta final d’una legislatura que representarà el final d’etapa i del model de DA. Lluny queden les promeses del tarannà diferent, més lluny encara queden els aires de reforma amb què DA va arribar a Govern, i que va prometre que aportaria al país.

El projecte dels millors s’ha quedat pel camí, i ha donat pas al projecte dels marrons, si se’m permet l’expressió. Amb el país a les portes de la primera vaga general de caràcter indefinit, convocada per part dels treballadors públics, el bloqueig amb què es pot trobar Andorra és la viva imatge del bloqueig d’un govern esgotat, incapaç de tancar els dossiers que ell mateix ha obert de manera maldestra.

Una reforma de la funció pública incompleta, imposada, que no aporta cap millora ni modernització d’una funció pública que necessita un impuls per fer front als reptes que els ciutadans exigeixen dels seus treballadors públics.

Una reforma de la mateixa Administració que no arriba, la burocràcia, els tràmits, la rigidesa… continua sent el dia a dia dels administrats, malgrat s’hagin invertit milers d’euros en programes informàtics que no funcionen.

Una reforma sanitària que no es concreta ni s’explica, que no se sap en què consisteix, que es desconeix què suposarà envers els usuaris i els professionals i, el que és més greu, no sabem si permetrà mantenir el model de sanitat que hem conegut fins ara, però sí que sabem que està enfonsant el que queda del model que hem gaudit.

Un acord d’associació que s’ha centrat i encallat en el tema del tabac i que, malgrat que des de l’executiu s’assegura que tot va bé, el que ja sembla una realitat és que, per haver negociat com s’ha fet el dossier del tabac,  el resultat pot tenir unes implicacions en matèria de política fiscal interna que podrien afectar els diferencials fiscals de sectors com el del comerç, que pot veure perillar el seu avantatge competitiu basat en el preu.

Una política turística que continua sent la que s’ha fet sempre, això sí, amb més recursos invertits, per continuar tenint un perfil de turista de poc poder adquisitiu.

Una obertura econòmica que es basa en números plasmats en un paper, la famosa “inversió formalitzada”, terme utilitzat per aquest govern per no reconèixer la tossuda realitat que es pot comprovar al carrer, i que no és altra que el fet que la inversió estrangera de DA ha fracassat. No s’han instal·lat al país projectes que hagin generat ni valor, ni empreses que hagin aportat creació de llocs de treball de manera important. Sí que s’han instal·lat, en canvi, professionals liberals que competeixen amb els nostres autònoms. Aquest és el veritable resultat de la diversificació econòmica del model de DA.

Una reforma del model d’Estat, la reforma de les competències i les transferències dels comuns que, tal com es diu entre bastidors, és una “reformeta”, però que, tot i ser una reformeta, de moment és al Tribunal Constitucional, i podríem seguir…

La barreja política dins del projecte de DA, que va ser capaç d’aixoplugar la generació perduda, la generació oblidada, la generació acostumada (a estar a prop del poder), i la generació ajuntada, ha arribat a un nivell d’esgotament similar al del seu projecte.

Ha arribat el moment en què al país li calen més etiquetes per part dels seus polítics, i sí,  més tocar de peus a terra, estar al carrer per conèixer els problemes i el reptes de la societat andorrana, i aportar solucions efectives i realistes, i això ja no ho pot fer DA.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, candidat liberal a cap de Govern i president de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (19/02/2018)