‘L’heliport nacional, a un pas’ de Josep Maria Cabanes

Després de molts anys d’estudi i d’anàlisi des dels anys 80, Andorra disposarà d’un Heliport Nacional. La setmana passada, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va signar el contracte de concessió de l’Heliport Nacional d’Andorra amb l’UTE Heliand Helinord. Una infraestructura necessària i clau per desenclavar el país i també per tenir una porta més d’entrada i sortida. L’espai indicat, a la Caubella, també comportarà una gran millora als habitants de la Massana, per l’afectació acústica que té actualment l’heliport existent en aquesta parròquia.

Cal recordar que des del primer estudi del 1985 s’han valorat diferents ubicacions i finalment ja podem dir que Andorra disposarà d’un heliport nacional. Tal com va anunciar el ministre, la intenció és que durant el primer semestre d’enguany puguin començar ja les obres, un cop sigui declarat Projecte d’Interès Nacional després que el Comú de la Massana emeti un informe vinculant, perquè així, a finals del 2024 aquesta infraestructura ja pugui ser una realitat i entrar en funcionament.

Aquest projecte i la seva concessió ha estat en debat durant les darreres setmanes, amb fins i tot una moció al Consell General demanant al Govern que aturés el projecte, la qual no va prosperar. La setmana passada el Govern va explicar detalladament tot el procés de concessió, demostrant la transparència i tots els passos seguits d’acord amb la legalitat, podent eliminar així qualsevol tipus de dubte al voltant del projecte, el qual, repeteixo, és important per al país per continuar creixent i per poder desenclavar el territori en un món cada cop molt més globalitzat.

Si bé és cert que el cost plantejat en un inici era inferior als més de 10 de milions que finalment costarà, cal remarcar que el projecte no té res a veure. En inici, el projecte de mínims contemplava una superfície plana de 13.000 metres quadrats, i la proposta final té una superfície de 15.000 metres quadrats. A més, la terminal plantejada i la final, tampoc tenen res a veure, ja que es duplica l’espai de la terminal amb una terrassa panoràmica del bar o restaurant, o els hangars, ja que el plec contemplava un mínim d’uns 750 metres quadrats d’hangar bàsic, i la proposta final és d’uns 1.300 metres quadrats d’hangar divisible. Per tant, estem parlant d’un projecte completament millorat, que fa que els costos siguin majors.

A més, tot i que l’adjudicació té una durada de 30 anys, l’Executiu també disposarà en la infraestructura d’un hangar exclusiu per a les aeronaus d’Estat, i aquestes no pagaran les corresponents taxes d’estacionament, enlairament i aterratge. Pel que fa al tema econòmic, en el pitjor dels casos, l’Executiu hauria de pagar un màxim de 7,6 milions perquè es compensi a l’UTE si els resultats són negatius, però al cap de 30 anys, recuperaria la infraestructura que haurà costat més de 10 milions d’euros. En cas que els resultats siguin positius i inferiors al 15%, l’empresa pagarà un cànon d’entre el 10 i el 15%, mentre que si els beneficis superen el 15%, l’excedent es reinvertiria en l’heliport o es transferiria al Govern.

Per tant, cal remarcar que en el pitjor dels casos, el Govern disposaria d’una infraestructura que haurà costat més de 10 milions d’euros per només 7,6 milions. A raó de 250.000 euros anuals com a màxim, durant aquests 30 anys, disposarem d’un heliport nacional, que a banda, suposarà una millora de qualitat per als ciutadans de la Massana, els quals, quan hi ha una emergència i es necessita l’helicòpter per traslladar algú d’urgència, han de sentir, sigui l’hora que sigui, les aspes durant l’enlairament i l’aterratge de la nau.

Article d’opinió de Josep Maria Cabanes, candidat de Liberals.

Publicat al Bondia (01/02/2023)