‘Una lectura posteleccions’ de Jordi Gallardo

La principal conclusió després del 7 d’abril és que la majoria dels electors han volgut un canvi. Dues majories absolutes han estat suficient perquè la societat andorrana llanci un missatge clar en contra d’una tercera.

Diàleg, transparència, consens i empatia no són principis que hagin estat gaire presents els darrers vuit anys a les files de la majoria, d’aquí que l’objectiu essencial fos trencar amb aquesta tònica i obrir una nova etapa on tot requereixi més discussió i participació.

De ben segur que cada partit ha fet la corresponent lectura interna dels resultats, repassant i analitzant què s’hauria pogut fer millor i què ha funcionat bé. Liberals d’Andorra ha fet una molt bona campanya, amb molta presència, un discurs clar, un programa polític nou i àmpliament liberal que ha permès ressituar el projecte en una centralitat política que potser havia perdut.

Un programa que ha parlat d’economia, de progrés social, d’igualtat d’oportunitats, de drets de les persones, de medi ambient… En definitiva, un programa inspirat en el manifest internacional liberal aprovat a Andorra el 2017, adaptat a les demandes de la societat.

La renovació humana que les llistes de Liberals d’Andorra han experimentat asseguren la continuïtat del projecte amb persones preparades i compromeses

També hem detectat on caldria millorar per no repetir els mateixos errors en futures campanyes i poder continuar creixent com a projecte. Hem rebut gairebé el 13% del suport dels electors, i això és una responsabilitat enorme a la qual intentarem respondre amb rigor, dedicació i servei els quatre consellers del grup parlamentari que formarem.

El projecte no som tan sols els electes. La renovació humana que les llistes de Liberals d’Andorra han experimentat asseguren la continuïtat del projecte amb persones preparades i compromeses que seguiran tenint un paper important una vegada han tingut lloc les eleccions.

La vuitena legislatura està a les portes de començar i els temes transcendentals que s’hauran de plantejar necessitaran molta capacitat de diàleg i de treball entre les forces polítiques. L’acord d’associació amb la Unió Europea, el futur de la CASS, el problema de l’habitatge i la diversificació econòmica són, entre d’altres, alguns dels reptes més urgents que focalitzaran els esforços dels liberals, sense oblidar el projecte transversal de planificació de país, com fer d’Andorra una reserva de la biosfera, un full de ruta que estem convençuts que el país necessita i amb el qual encaixa perfectament el model de país que Andorra pot esdevenir, essent un referent de sostenibilitat econòmica i social a nivell internacional.

Si a priori la fragmentació pot esdevenir inestabilitat, també pot comportar més pluralitat, menys legislació i més consensuada i analitzada, cosa que serà sense dubte una bona notícia després de l’excés de lleis amb les que es van acabar les dues legislatures de majoria de DA.

d’Acord ha guanyat les dues parròquies més poblades i ha esdevingut la segona llista més votada a la resta de circumscripcions territorials, un exemple que demostra que la ciutadania vol entesa

D’altra banda, si una cosa han demostrat també les eleccions, és que liberals i socialdemòcrates hem sabut fer un gest de generositat i d’entesa amb les llistes de d’Acord que l’elector ha entès en la majoria de casos. d’Acord ha guanyat les dues parròquies més poblades i ha esdevingut la segona llista més votada a la resta de circumscripcions territorials, un exemple que demostra que la ciutadania vol entesa, malgrat els intents constants de desprestigi per part dels altaveus que tenien un clar interès que DA continués sent la força més votada.

Per últim voldria agrair a totes les candidates i candidats liberals que s’han presentat, i especialment a aquells que no han assolit la representació al Consell General. El parlament perd grans consellers i conselleres, però estic convençut que més d’hora que tard ocuparan un escó per defensar el projecte liberal d’una Andorra amb més progrés i més oportunitats per a tothom.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (15/04/2019)