‘La feina ben feta’ de Josep Maria Cabanes

Si alguna cosa està quedant clara en aquestes festes de Nadal és el gran nombre de turistes que hi està havent cada dia. De fet, les imatges de cues per entrar o per sortir del país, així com també les dels principals eixos comercials del país, l’avinguda Meritxell i Carlemany, arrebossades de persones, estan sent una tònica diària. La bona afluència de visitants està demostrant que la nostra destinació continua tenint un gran i un important atractiu en la temporada d’hivern, ja sigui pels comerços, les diferents activitats que es fan, com també per les pistes d’esquí, en un any on el famós or blanc sembla que encara va més preuat que mai per les poques precipitacions i les altes temperatures que hi ha. Així doncs, la bona feina feta ens permet, tot i no tenir les millors condicions a pistes, ser atractius.

De fet, abans d’aquestes vacances de Nadal el departament de Mobilitat preveia que entre el dia 24 de desembre i fins al dia 8 de gener entressin al país aproximadament uns 182.000 vehicles. Concretament, entre el 24 i el 26 de desembre uns 51.000 vehicles van accedir al Principat comptant les dues fronteres i durant la darrera setmana de l’any, hi va haver una entrada mitjana de 17.000 vehicles diaris. Amb aquest flux, no són d’estranyar les cues i les retencions que s’han viscut,  tant per entrar com per sortir del país. Sense anar més lluny, aquest dilluns 2 gener, es van registrar fins a 5 quilòmetres de retencions a l’N-145 d’accés al país per la frontera hispanoandorrana i les cues per sortir del Principat a partir de mitja tarda i al vespre han estat un continu.

Però no només amb l’entrada de vehicles s’ha pogut copsar la bona afluència de turistes que ha tingut el país. Segons les dades de la Unió Hotelera d’Andorra, la mitjana d’ocupació dels dies 24, 25 i 26 de desembre va ser d’un 71,55%, xifres ja similars a les d’abans de la pandèmia. Per tant, es poden confirmar les bones perspectives amb què el sector turístic afrontava el Nadal i aquesta temporada d’hivern.

I és que les poques precipitacions i la manca de neu tampoc estan aturant el turista a venir al Principat. De fet, tot i que la situació a les pistes d’Andorra no és la idònia per la manca de precipitacions que hi ha hagut aquest mes de desembre i per les altes temperatures que hi ha, l’estat de les estacions d’Andorra és força millor que les de l’entorn del Pirineu, on la neu és molt escassa. Aquí tenim gran part de les pistes dels diferents sectors obertes. Concretament a Grandvalira hi ha al voltant de 110 quilòmetres de pistes esquiables oberts. Un altre exemple és a Naturland, on les pistes per a esquí nòrdic estan obertes, a diferència de la situació amb la qual es troben les del Pirineu català d’aquí al costat, on estan totes tancades per a la pràctica d’aquest esport.

Aquesta situació mostra la feina ben feta d’Andorra per a la temporada d’hivern, fins i tot quan les condicions meteorològiques no són les més indicades. Les inversions fetes a les pistes al llarg dels anys tenen el seu fruit i ens permeten que, en un desembre com l’actual, puguem tenir les pistes obertes per als residents i també per a tots els turistes que ens visiten per aquest or blanc que tenim.

Esperem que les precipitacions arribin amb més freqüència i les temperatures baixin per poder gaudir d’un estat òptim a pistes. Principalment, els mesos vinents desitgem continuar tenint una bona temporada i unes bones condicions de neu per atraure més visitants al  país, així com també esperem que hi hagi un bon escenari per a les finals de la Copa del Món que Grandvalira – Soldeu – el Tarter acolliran entre el pròxim 13 i 19 de març del 2023.

Article d’opinió de Josep Maria Cabanes, candidat de Liberals.

Publicat al Bondia (05/01/2023)