‘Govern de Coalició per a Andorra’ de Jordi Gallardo

El 7 d’abril passat, la societat andorrana va enviar uns missatges clars que els consellers generals com a representants dels ciutadans tenim el deure d’interpretar amb responsabilitat i l’esperit de servei públic. Les andorranes i els andorrans reclamen diàleg, consens, entesa i cap majoria absoluta. També reclamen que el país avanci, que els polítics no ens enquistem en debats estèrils, que anteposem l’interès d’Andorra per sobre dels partits polítics per aconseguir un millor progrés econòmic i social en benefici de tots.

La solució que ha sorgit del resultat de les urnes és un govern de coalició que s’ha bastit a partir de la confluència programàtica constatada un cop s’han comparat els programes electorals de Demòcrates, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos. L’objectiu d’un Govern de coalició persegueix l’estabilitat institucional, la governabilitat, l’impuls de polítiques amb més base social, i el consens pels grans reptes de país de la legislatura que comença.

Un govern de coalició mai pot representar l’assoliment del cent per cent dels objectius de les parts, sempre calen fer cessions.

És un acord basat en l’establiment d’un pacte polític estable amb un compromís pel conjunt de la legislatura de quatre anys, i on els diferents partits polítics assumeixen la corresponsabilitat de l’acció de Govern des de l’equilibri de forces.

Després d’unes eleccions sense majoria absoluta toca formar govern i no bloquejar el parlament, entre altres motius perquè no existia alternativa real que donés estabilitat diferent de la que s’ha assolit, des del diàleg, la generositat i el compromís. En tota negociació es cerquen punts d’entesa entre allò que separa les parts negociants. Per això un govern de coalició mai pot representar l’assoliment del cent per cent dels objectius de les parts, sempre calen fer cessions, altrament no es podria donar acord possible. Per tant, la suma era i és necessària si el que es vol és que Andorra avanci, i les combinacions possibles eren limitades pel tactisme polític amb què algunes forces polítiques han volgut encarar el moment en què ens trobem.

Cada força política pot triar legítimament quin paper vol jugar aquesta legislatura, els liberals no criticarem l’escollida per cap partit, simplement hem decidit que el canvi pot arribar des de dins del Govern, donant estabilitat i alhora impulsant propostes programàtiques que hem explicat als ciutadans i que pensem que són bones per a Andorra.

Els Liberals hem entrat al Govern per poder treballar pel i per al país.

Andorra té grans reptes per endavant que no s’aturen dels que haurem de sortir més forts. Ningú ha de renunciar a desenvolupar el paper que creu que li correspon per millorar el país, ja sigui a la majoria o a l’oposició, però no podem caure en l’error de prioritzar l’interès particular al que en el fons li convé a Andorra. Si ens hem passat tota una legislatura demanant consens, diàleg i denunciant les situacions en què això no s’ha donat com un gran error, trobar-nos davant de la situació de girar l’esquena al consens i també al diàleg hauria estat un exercici d’hipocresia i irresponsabilitat que no podíem dur a la pràctica. Sí, els Liberals hem entrat al Govern per poder treballar pel i per al país, i sí, hem pres aquesta decisió convençuts que hem fet el que calia pensant en el millor per a Andorra. Si el Govern té una legislatura amb encerts i pot fer bona la decisió haurà estat encertada.

Si no és així, certament ens haurem equivocat. En qualsevol cas, el pitjor que pot passar amb la decisió que hem pres és que Andorra tingui un govern estable durant quatre anys. Només per aquesta raó pensem que calia assumir el risc, com he dit abans qualsevol alternativa plantejada era egoista i amb un risc gran per al país.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (20/05/2019)