‘El futur comença avui’ d’Eva Choy

La Fira del bestiar del darrer cap de setmana a Ordino ens ha recordat la importància i la necessitat de preservar un sector fonamental com és la ramaderia. Els cultius i les pastures són imprescindibles per conservar uns paisatges apreciats per residents i turistes. Aquesta salvaguarda no es limita a l’estètica dels nostres entorns, sinó que també és una qüestió mediambiental i de creixement sostenible, tan important en una reserva de la biosfera. Per preservar aquest actiu que tothom aprecia calen accions presents per garantir-ho en un futur. Són molts els àmbits en què les decisions que es prenen avui –o que s’haurien d’haver pres fa molt de temps– són les que ens marcaran el futur a curt o llarg termini.

Els cultius i les pastures són imprescindibles per conservar uns paisatges apreciats per residents i turistes.

Un exemple que tothom té molt present és el canvi climàtic, en què els efectes ja fa dies que ens recorden que estem fent tard amb les actuacions. Canviant de context, tenim la urgent necessitat de remodelar el fons de pensió. Ja fa molts anys que anem sentint que les cotitzacions actuals no seran suficients per afrontar totes les jubilacions que vindran. Periòdicament, i tot just la setmana passada, la comissió gestora del fons ens recordava que cal actuar com més aviat millor. Tothom té clar que el sistema actual és insostenible, però les remodelacions no acaben d’arribar.

La ramaderia, el canvi climàtic o el fons de pensions són només tres exemples d’aspectes molt importants, amb una alta consciència de la necessitat d’actuar, però les decisions no arriben amb la celeritat que tocaria. Clarament es tracta de resolucions difícils, amb necessitat de molta reflexió, dràstiques fins i tot, impopulars per a alguns, imperioses però ajornables, que ens comportaran renúncies a privilegis actuals… i amb tot això, qui dia passa any empeny. La pandèmia ens ha recordat la nostra vulnerabilitat i la necessitat d’actuar per preservar tot allò que ens importa. No oblidem, doncs, que el futur comença avui i no demà.

Article d’opinió d’Eva Choy, cònsol menor d’Ordino
Publicat al Diari d’Andorra (12/5/2021)