‘Fent el que s’ha fet sempre, guanyaran els de sempre’ de Jordi Gallardo

Entenem la política com una eina oberta al pacte, participativa, propera i transparent. En aquest país hi ha una generació política que ha decidit com s’ha de fer la política a casa nostra; tenen una mena de manual no escrit sobre allò que és acceptable i el que no ho és, com si només ells estiguessin validats per decidir com i quan han de passar les coses. Sempre segons el seu criteri, evidentment. Fins i tot els més crítics per sistema amb tot el que passa al país han acceptat que en política no pot canviar res i decideixen criticar i qüestionar qualsevol espurna de canvi, quina gran paradoxa!

Els liberals hem decidit trencar aquestes normes i això ha provocat que algunes persones que compartien aquestes normes no escrites hagin decidit marxar. El 19 de desembre vaig rebre el suport de la militància de Liberals d’Andorra per encapçalar aquest nou projecte a les pròximes eleccions generals, un repte que vaig recollir amb honor, il·lusió i respecte per la responsabilitat que l’encàrrec comporta.

El camí i el moment que el partit va decidir emprendre per escollir el candidat va trencar els esquemes de molts, acostumats a uns altres tempos polítics. I aquí altres només vol dir diferents, ni millors ni pitjors. L’estratègia dels que esperaven un procés diferent per a l’elecció del candidat, més aviat un procés menys participatiu, implicava esperar al darrer moment, analitzar les possibilitats de pacte amb DA, o el seu desgast, veure els moviments dels cercles concèntrics i lobbies que es mouen i es situen al costat del projecte que té més opcions de guanyar, i així finalment decidir qui i com presentar-se.

Aquests mateixos pretenien, i encara ho fan, esperar al darrer moment per decidir si donen suport o no al projecte en funció del rendiment que en poden treure a canvi. I és que malauradament alguns encara entenen i defensen la política com l’anàlisi en clau de l’interès propi, personal o parroquial, del que en poden obtenir a canvi del suport o de la implicació al voltant d’una proposta política. Així s’ha fet durant molt de temps la política al nostre país, i així també alguns l’han entès dins del Partit Liberal.

Però el nou rumb que el projecte liberal hem decidit emprendre ens allunya, per sort, d’aquesta manera arcaica, interessada i classista de l’ús de la política a favor del rèdit propi. Liberals d’Andorra és un projecte impulsat per les bases. Per a la gent que vol un canvi. Per als joves que creuen en el país però se senten oblidats. Per a la gent treballadora que espera solucions als problemes del seu dia a dia. Per als empresaris i autònoms que ho han invertit tot en aquest país. Per a la gent gran que no entén com les pensions són baixes i els diners es malbaraten en projectes que mai no es concretaran. En definitiva, un projecte d’ampli espectre, divers, inclusiu i liberal, que intenta construir una alternativa a l’estancament i a la desil·lusió actual que viu el país.

Liderar un moviment amb aquesta força implica que el grau d’exigència amb un projecte que pretén ser alternativa de govern sigui molt alt, tant des de dintre com des de fora, i així ho sento en el dia a dia. La gran responsabilitat de no fallar no rau només en el fet de concórrer a les pròximes eleccions i intentar canviar el cicle polític, sinó també en l’objectiu que vaig anunciar el dia que acceptava liderar Liberals d’Andorra: intentar canviar la manera de fer política a Andorra, obrint-la, fent-la més participativa, més propera i transparent, i al servei de l’interès general.

Això implica entendre la mateixa política com una eina oberta al canvi, a la discussió, al pacte i a la voluntat de buscar i proposar conceptes i formes disruptives, sempre que hi hagi un objectiu consistent, sense amagar res i explicant-ho tot. El nou projecte liberal pretén fer una obertura de mires; desafiar el sistema electoral en la forma i en la manera clàssica de com s’ha fet política fins ara; fomentar una cultura política pactista, oberta i nítida. I aquesta serà la nova manera de fer, la nostra, la dels liberals, intentant combatre el creixent abstencionisme a partir d’accions, no de paraules.

Per què hem decidit complicar el nostre gran repte? Perquè hem entès que la política andorrana fa temps que es limita a fer el que alguns han fet sempre, perquè l’han pilotat aquells que pensen que l’acció política només pot passar per ells, i els liberals defensem i diem ben alt i clar que, fent el que s’ha fet sempre, guanyaran els de sempre. Ara només cal saber si els ciutadans us conformeu amb les propostes i les maneres de fer proposades pels de sempre o voleu alguna cosa diferent.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra i del Grup Parlamentari Liberal
Publicat al BonDia (28/05/2018)