‘Estima a qui vulguis i com vulguis’ de Lluís Cantos

Des de fa cinquanta anys, cada 28 de juny se celebra el dia internacional de l’orgull LGTBIQ+. Un dia per posar de manifest la importància de reivindicar els drets d’aquest col·lectiu en un món on encara la diversitat sexual està perseguida per part de les autoritats i criminalitzada en molts països del món.

Els fets del 28 de juny de 1969 van marcar el principi d’un dels moviments socials més importants i més coneguts en l’àmbit internacional. La jornada d’aquell 28 de juny a un local gai d’un barri de Stonewall de la ciutat de Nova York es va produir una batuda – totalment injusta – per part de la policia contra persones que formaven part del col·lectiu LGTBIQ+. 

“Arribar a la igualtat plena entre tots els ciutadans ha de ser l’horitzó d’una societat avançada”.

Arran d’això, es va iniciar aquest moviment reivindicatiu, de caràcter social, que té per objectius conscienciar la població i incidir en les institucions públiques. L’anhel és que es reconeguin legalment els drets d’aquest col·lectiu i en conseqüència, es creï seguretat jurídica. Arribar a la igualtat plena entre tots els ciutadans que conviuen en comunitat ha de ser l’horitzó d’una societat avançada.

Desafortunadament, la meva preocupació va en augment veient agressions del tot injustificades per part de persones que no respecten els drets tan bàsics com la llibertat sexual. Les darreres setmanes han ocorregut dos fets que exemplifiquen aquesta injustícia. D’una banda, s’han produït cinc agressions homòfobes a Barcelona. D’altra banda, s’ha condemnat a mort una parella de nois a l’Iran per ser homosexuals.

El 2020, les persones que ens estimem la diversitat no vam poder sortir al carrer per defensar i reivindicar els drets LGTBIQ+ a causa de la pandèmia. El pròxim 28 de juny, però, serà el moment de sortir, parlar i reivindicar amb total fermesa que a casa nostra no volem ni permetrem cap acte que discrimini aquest col·lectiu.

Els Joves Liberals d’Andorra som ferms defensors de la llibertat en el seu conjunt. És per aquesta raó que treballem i seguirem treballant per denunciar tot acte violent no només de casa nostra, sinó que del món, ja que aquest moviment no entén de fronteres sinó de persones.

Andorra està donant passes fermes que treballen per la igualtat i el respecte de tots els col·lectius. Un exemple d’això és la creació de ‘DIVERSAND’ una associació que, fruit de la feina de la societat civil, dona visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+. El camí que s’està recorrent és positiu, però encara queda molta feina per fer que els drets dels diferents col·lectius estiguin a l’agenda política. Hem de seguir construint una societat andorrana amb eines suficients perquè cada individu es realitzi en el si de la comunitat amb total seguretat.

Hem de conscienciar a tots els ciutadans que no està prohibit ser qui vols i a estimar a qui desitges.

Article d’opinió de Lluís Cantos, secretari de Joves Liberals d’Andorra.
Publicat al Periòdic d’Andorra (22/6/2021)