‘L’esport en temps de Covid’ de Josep Fusté

No entenc la meva vida sense esport. I si penses el mateix que jo, quan llegeixis aquest article m’entendràs. L’esport forma part dels meus pensaments, els desitjos i els records. Construeix experiències positives i t’ensenya a sobreposar-te a les negatives. T’alliçona i t’enforteix emocionalment.

Els habitants d’Andorra tenim integrada la cultura de l’activitat física i és que l’esport forma part del dia a dia de molts habitants del nostre país. Tenim la sort de viure en un entorn privilegiat que ens permet practicar una gran varietat de modalitats en contacte amb la natura, ja sigui com a activitat de lleure, per mantenir una vida saludable o per socialitzar i evadir-nos de la vida laboral. Desafortunadament, la pandèmia provocada per la Covid-19 ha posat en escac la nostra forma de viure i l’esport no se n’ha escapat.

L’esport, si es respecten les mesures sanitàries, és segur.

La nova realitat ens ha obligat a reinventar-nos a l’hora de practicar esport, independentment de la modalitat escollida. En aquest escenari, la mascareta s’ha convertit en un complement natural. Crec que encertadament, ja que permet la pràctica de l’esport d’una forma segura i diferent però complint una de les normes essencials del protocol de prevenció sanitària. Així mateix, hem hagut de reubicar l’espai i situar en l’entorn l’activitat física per complir les normes d’aforament que s’han limitat en els recintes tancats, segmentant les hores d’accés i ventilant entre sessions de treball. I en aquest escenari tan complex, permeteu que digui el següent: és admirable com la gent s’adapta a les noves directrius per tal de seguir fent allò que els apassiona.

Andorra va enviar un missatge clar a tot el món quan va ser dels primers països a permetre els esportistes entrenar a l’aire lliure.

Quan parlem dels estralls de la pandèmia al món de l’esport hem de tractar necessàriament els esportistes professionals. Totes les competicions oficials es van suspendre indefinidament al mes de març del 2020 quan el confinament domiciliari copsava el contingut dels informatius. Els diaris es van omplir de reportatges explicant com un grup d’incomptables esportistes feien les mil i una per mantenir el seu físic, tot desitjant tornar al més aviat possible a la competició. Una vegada es van establir els protocols de tests, la presa de temperatura corporal i es van establir les bases perquè fos segura la seva pràctica, les competicions professionals es van reprendre. Tot i això, la limitació d’accés als esdeveniments esportius i la manca de finançament per part de les grans organitzacions internacionals han deixat molts atletes desemparats. De forma encertada, Andorra va ser dels primers països a permetre els esportistes entrenar a l’aire lliure, enviant un missatge clar a tot el món. L’esport, si es respecten les mesures sanitàries, és segur.

Mesos més tard, ja immersos en un any 2021 que ha portat esperança amb la campanya de vacunació, veiem com Andorra ha declarat l’Esport com a sector d’Interès Nacional. És la traducció conseqüent de la voluntat del país. La constatació que al Principat apostem per l’activitat física com a un dels eixos vertebradors del benestar dels ciutadans. D’un Estat que ho porta a terme, com va dir el ministre Jordi Gallardo, perquè és bo per als esportistes i per les empreses del país vinculades a l’esport. Andorra i l’esport. És un lligam tan real com natural. I més quan veiem que aquest sector té un impacte directe del 8% sobre el nostre producte interior brut (PIB) on altres sectors de negoci com el comerç, la restauració i els allotjaments se’n veuen beneficiats.

Crec fermament que l’esport millora la salut dels ciutadans, uneix el benestar físic i el mental i divulga valors tan necessaris en l’educació dels més menuts. Practicant esport he après el que és la solidaritat, la perseverança i el treball en equip. I he comprovat que no només queda palesa la bona salut de l’individu sinó que millora en gran mesura la salut de la societat. Crec que el compliment de les mesures de prevenció sanitàries és compatible amb la pràctica de l’esport i tots els habitants d’Andorra tenim l’oportunitat de seguir-ho demostrant.

Article d’opinió de Josep Fusté, conseller del Comú de la Massana
Publicat al ‘BonDia’ (23/4/2021)