‘És hora de pensar en el Pas de la Casa’ de Jordi Gallardo

Foto: Wikipedia

Dimarts passat, durant una reunió informativa, el cap de Govern en funcions va informar els caps de llista electes de la situació al Pas de la Casa amb motiu dels despreniments i moviments de la muntanya a la carretera d’accés a la vila pel costat de França. A banda d’informar dels riscos, de les actuacions i dels terminis que les intervencions requeriran, ens van avançar alguna de les propostes de l’executiu actual davant d’aquesta “crisi” que patirà una part important del país com és el nucli del Pas de la Casa.

El cop que patirà el Pas de la Casa el temps que durin els treballs per restituir el trànsit amb normalitat per la via d’accés de França ha estat producte de l’infortuni, res es pot fer davant del que la natura per si sola determina, només mirar de recuperar la normalitat com més aviat millor, buscar mesures de prevenció per evitar episodis similars i preveure alternatives.

Al Pas de la Casa existeix un sentiment d’abandonament i de desafecció, i m’atreviria a dir que fins i tot de certa marginalitat.

Amb tot, no deixa de ser un cop més, un altre, per a un nucli que ja de per si se sent poc atès. Al Pas de la Casa existeix un sentiment d’abandonament i de desafecció, i m’atreviria a dir que fins i tot de certa marginalitat. Plana en el discurs de molts dels veïns el sentiment que el Pas només es té en compte des d’un punt de vista de rendiment econòmic, però que poc preocupen les famílies, les persones, les empreses que han triat el Pas per viure o treballar.

Vaig passejar durant la campanya pel Pas, i sincerament vaig entendre per què existeix aquest sentiment entre molts dels veïns. No era un descobriment: mesos abans, durant una reunió amb veïns i comerciants vaig copsar un sentiment que com a mínim el 2015 ja existia, que el Pas és un element que aporta moltíssim al PIB del país però que no hem sabut ni cuidar ni potenciar. Ara, el que trobes a les cares de moltes persones és resignació.

Durant la passada legislatura els Liberals vam defensar, demanar i proposar des del Consell General un pla d’accions per al Pas de la Casa. Un projecte que comportava una partida específica per al pressupost del 2019 que havia de ser l’inici d’accions conjuntes amb el teixit socioeconòmic del Pas, per poder implementar un pla de xoc i canviar-ne la imatge, fer la vida més agradable als veïns i visitants, i invertir en un dels eixos comercials més importants del país. L’objectiu era millorar la qualitat de vida dels veïns del Pas, detectant-ne les mancances de serveis i infraestructures, així com marcar les prioritats, invertir en manteniment i embelliment i augmentar la seguretat per fer front al greu problema de contraban de tabac que existeix diàriament, que malmet la imatge i genera inseguretat.

Implementar un pla de xoc i canviar la imatge del Pas de la Casa, fer la vida més agradable als veïns i visitants, i invertir en un dels eixos comercials més importants del país.

No va ser possible llavors, però ho tornarem a proposar perquè el Pas no es mereix estar oblidat. Ara que té un greu problema pel dur cop que el tancament representarà per a l’activitat econòmica en un moment en el qual per calendari és especialment propici per rebre visitants de França, per l’acumulació de dates festives al país veí. Hem de prendre consciència que no es tracta només del problema puntual del tall de la carretera, és necessària una reflexió acompanyada d’accions decidides i concretes que permetin demostrar als veïns del Pas que aquesta vila no és només una màquina de generar ingressos que només interessa per la seva activitat econòmica.

El Pas de la Casa és la primera imatge que donem d’Andorra als visitants que venen de França. Els seus habitants mereixen sentir-se tractats per igual que la resta de ciutadans del país. Paguen impostos, participen de les seves obligacions, contribueixen directament o indirectament al desenvolupament econòmic de la vila i del país, i mereixen per tant sentir amb fets que el Pas també és Andorra.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, president de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (06/05/2019)