‘El deute d’Escaldes-Engordany’ de Lluís Ferreira

L’equip de la majoria comunal es felicita per haver rebaixat el deute d’Escaldes-Engordany de 34 milions l’any 2011 a 20,5 milions l’any 2017. Això sense cap mena de dubte sempre és una bona notícia per a la parròquia. Per tant, vagi per endavant la meva felicitació als actuals gestors comunals.

El que no ens explica l’equip de l’actual cònsol major, Trini Marín, és que el Comú d’Escaldes-Engordany tenia al capdavant entre el 2004 i el 2011 l’actual cap de Govern, el senyor Toni Martí. Així doncs, el que han fet Marín i companyia ha estat reconduir el sobreendeutament generat pel gran líder demòcrata.

Un cop posats en antecedents, m’agradaria saber si la tan anunciada reducció del deute es deu a una millor gestió de la cosa pública o bé s’ha aconseguit a base de no realitzar les inversions necessàries per a la parròquia, i prioritzar les que tenen un major impacte mediàtic i de les quals, per tant, es pot treure un rèdit electoral.

Estic d’acord que s’ha d’invertir en allò que és necessari, com no pot ser d’altra manera. Però en les inversions, com crec que en tot a la vida, s’ha d’aplicar el principi d’eficiència. M’explico, que s’hagi aconseguit reduir el deute comunal en prop de 14 milions no justifica en cap cas que es vulguin destinar 10 milions d’euros en la creació d’un aparcament en un terreny que no és en la seva totalitat de propietat comunal. Com que es tracta de diners dels contribuents d’Escaldes-Engordany, espero i desitjo que el Comú faci públic l’acord amb el propietari dels terrenys on s’edificarà aquest aparcament, no sigui el cas que després ens trobem alguna sorpresa.

No deixa de ser curiós que els mateixos que es gastaran 10 milions d’euros en un aparcament en un terreny parcialment privat titllin d’electoralista la proposta liberal de construir una piscina nova a la zona del Prat del Roure i reconvertir l’actual en pàrquing, quan aquests dos projectes es realitzen en terrenys comunals i amb un cost clarament inferior al que proposa la majoria comunal.

Segueix sorprenent-me la inversió pública que el Comú d’Escaldes-Engordany vol dur a terme en terrenys privats. Un altre exemple el trobem a l’aparcament de l’avinguda del Pessebre. En aquest cas, també m’agradaria veure el tipus d’acord al qual han arribat amb els propietaris privats del terreny per poder avaluar quina despesa tindrà per a les nostres butxaques i que ja no tornaran, precisament, perquè es tracta de terreny privat.

Un altre exemple de les inversions comunals en terrenys privats el trobem en la nova zona amb parc infantil que desapareixerà si el casino s’acaba instal·lant al Clot d’Emprivat. Per contra, el parc en zona comunal presenta un aspecte descuidat.

Ara com ara, cada cop que plou ens podem trobar el pàrquing soterrat del Prat del Roure inundat, i arriba l’aigua fins a l’ascensor que comunica amb l’avinguda Esteve Albert. Les baranes de gran part de la parròquia estan oxidades, algunes de les quals fins i tot foradades per l’òxid, i es posen pegats en zones com l’aparcament del Til·lari. Dubto que amb la rapidesa que s’han fet els treballs s’hagin reparat els desperfectes que tots hem pogut veure.

En definitiva, que celebro la reducció de deute, però em preocupa que l’actual govern comunal estigui pensant més en les pròximes eleccions que no pas en les properes generacions.

Article d’opinió de Lluís Ferreira, membre de Liberals d’Andorra
Publicat al BonDia (8/02/2018)