‘Eines per als sectors estratègics’ de Jordi Gallardo

Foto:SFGA/JAViladot

Dijous passat vam presentar els primers resultats d’un projecte de base analítica que ha de servir per reforçar i ajudar sectors estratègics de la nostra economia com són el comerç i el turisme. Ser un microestat no ha de ser sempre un inconvenient. Aquesta reflexió s’ha fet d’un temps ençà a partir del moment que des de diferents sectors, tant públics com privats, es decideix fer valdre la flexibilitat que ens aporta ser petits.

Els governs anteriors van apostar per esdevenir un laboratori viu d’innovació. A l’actual govern hem decidit que aquest laboratori de dades sigui obert, des del convenciment que la facilitat per disposar de dades en l’àmbit de país ha de permetre donar suport a la presa de decisions en les polítiques públiques i privades en àmbits estratègics com són la mobilitat, el turisme i el comerç, entre d’altres.

Amb aquesta finalitat s’està treballant per posar en funcionament una gran base de dades nacional que integri diferents conjunts de dades de manera que juntes ens permetin obtenir indicadors del comportament dels diferents actors econòmics que incideixen al país. Amb aquest esperit es va tancar un acord amb VISA per poder obtenir dades detallades de la despesa dels visitants al país i conèixer així, de manera més precisa, l’impacte sectorial del seu consum i poder treballar per establir perfils dels visitants que viatgen al Principat.

Les transaccions fetes amb VISA representen al voltant dels dos terços del total de què es fan amb targeta de crèdit a Andorra, i durant l’últim any analitzat, la despesa frega els mil milions d’euros. Les dades, de periodicitat mensual, estan segmentades per sectors, nacionalitats i localització a escala parroquial. Aquesta nova font d’informació aporta representativitat i és significativa dels patrons de despesa dels visitants per poder treballar-la en la presa de decisions. Així, podrem veure, a banda del volum total de despesa efectuada a Andorra durant un període concret, el nombre de targetes actives, el valor mitjà per transacció (tiquet mitjà), la despesa mitjana per targeta, el nombre de transaccions i la despesa per sectors i localitzacions.

Aquestes dades han de permetre aproximar l’evolució d’indicadors clau i fer una comparativa amb altres mercats per sector i nivell de despesa. Tot això, amb l’objectiu d’identificar tendències, fortaleses i oportunitats, i ajudar a millorar l’economia andorrana. Posem a l’abast una eina més que ens permetrà tenir un nou indicador de conjuntura a escala diària, que aproximi la demanda agregada i ajudi a conèixer de manera més precisa, l’impacte econòmic d’esdeveniments i campanyes en períodes clau.

D’altra banda, aquest dimecres, 20 de novembre, celebrem la Primera Jornada Internacional d’Empreses Tecnològiques per al Comerç. En la darrera dècada, el sector comercial ha experimentat importants canvis a conseqüència d’una ràpida evolució en les pautes de consum que afecta marques, botigues, proveïdors, canals de distribució i evidentment els consumidors. La nova tendència de comerç porta el sector a una dicotomia entre botiga física o botiga virtual. Malgrat la importància i el pes que encara té avui la compra física, el debat existeix, ja que les botigues físiques han passat de ser el principal canal de contacte amb el client final a formar part d’una estratègia multicanal que cada cop és més necessària per no perdre competitivitat dins del mateix sector.

El comerç andorrà no és aliè a aquests reptes, d’aquí la voluntat de celebrar aquestes jornades, que han de permetre aproximar les noves tendències del mercat a les empreses del país, perquè aprofitin l’oportunitat de trobar noves eines que les ajudin a ser més competitives.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al Bondia (18/11/2019)