‘Economia que crea valor’ de Jordi Gallardo

Foto: SFGA/CEsteve

Aquesta setmana passada la Cambra presentava el balanç de l’enquesta de conjuntura. És el balanç d’un primer semestre marcat des d’un punt de vista negatiu per dos factors naturals; l’esllavissada al costat francès, que va provocar el bloqueig de l’accés per França a Andorra, i també els despreniments a la portalada de Sant Julià de Lòria que van alterar l’accés al país pel sud. Aquests dos fets aïllats i imprevisibles van demostrar la fragilitat dels accessos al país, i la dependència del nostre model econòmic i turístic.

El balanç del primer semestre, que és quantitatiu però també té un component qualitatiu, va estar condicionat sense cap mena de dubte per aquests dos factors. Amb tot, és cert que la reflexió i la necessitat de diversificar el model econòmic del país ha esdevingut una obligació. La crisi de finals del 2008 s’ha anat recuperant, però el país està lluny de les xifres econòmiques assolides a principis de l’any 2000.

És necessari que el procés de diversificació reclamat per moltes veus comenci a tirar-se endavant.

És cert que no és un fet exclusiu a Andorra, però aquesta realitat no ens ha de consolar, per aquest motiu és necessari que el procés de diversificació reclamat per moltes veus comenci a tirar-se endavant. La legislatura fa tot just sis mesos que es va posar en marxa, i ja se sap que tot nou Govern requereix uns mesos per situar-se i marcar el seu propi full de ruta, i és el que hem fet des del Govern.

La primera decisió pel que fa a la diversificació econòmica ha estat recollir la proposta dels sectors en els quals Andorra pot ser competitiva i trobar oportunitats de creixement a proposta del sector privat del país. No hem buscat assessors externs ni hem encarregat estudis, hem demanat al sector privat del país, que és qui millor coneix les mancances i les oportunitats, quins eren els nous sectors en què Andorra s’ha de centrar. Alguns d’ells ja estaven als programes electorals dels partits que formem la coalició de Govern, però no tots. L’objectiu és detectar sectors que sobretot aportin valor, perquè si alguna cosa és important, és que siguin sectors del que s’anomena nova economia que aportin més enllà del retorn econòmic. Que generin nous llocs de treball per als nostres joves que s’estan formant, que responguin als emprenedors que volen impulsar un nou projecte empresarial, que estimulin els empresaris que voldrien instal·lar-se a Andorra però que a causa de mancances legislatives o una regulació poc  adaptada acaben desistint i triant una altra destinació. En definitiva, hem d’avançar cap a sectors que ens facin menys dependents dels tradicionals, als quals no hem de renunciar ni tampoc descuidar, al contrari, però sí que tenim l’obligació de rebaixar la pressió sobre ells.

Hem d’avançar cap a sectors que ens facin menys dependents dels tradicionals, als quals no hem de renunciar ni tampoc descuidar.

De moment, hem detectat fins a onze sectors en què Andorra pot tenir oportunitats per explorar: fintech, blockchain, biotech, greentech, wellness, sector dels esports, eSports, educació superior, producció cinematogràfica i l’eCommerce. Però no ens volem limitar a aquests, segurament no tindrem possibilitats en tots ells, i per aquesta raó seguim treballant a la recerca de més sectors, que podem trobar, replicar i adaptar al nostre país.

Per detectar-los ens hem d’obrir, contactar i intercanviar coneixement i experiències amb institucions públiques i privades més enllà de les nostres fronteres. Hem de posar la mirada més enllà dels nostres veïns tradicionals, ja que les oportunitats no sempre es troben exclusivament a tres-cents quilòmetres d’Andorra, un radi que representa una zona de confort que no tothom s’atreveix a traspassar. La voluntat aquesta legislatura és ser ambiciosos en l’objectiu, i humils i rigorosos amb les propostes. Això és el que hem fet de moment a Turquia, el Canadà i a Israel, sense complexos ni posant-nos barreres com a país, que d’això ja se n’encarreguen d’altres.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al Bondia (16/12/2019)