DEU SER QUE TOT HO FAN BÉ

La setmana passada es van publicar els resultats de l’enquesta política del Centre de Recerca Sociològica (CRES) que cada mes de juliol serveixen per encarar la pausa política estival. Cada grup polític ha fet les lectures internes necessàries, i després s’han fet les valoracions públiques de rigor en les quals, com és normal, no sempre s’expliquen totes les conclusions que s’extreuen. El que segur que sobta en general és el fet que tothom està content. Sense posar en dubte en cap moment el treball fet pel CRES, sí que penso que, en ser una mostra reduïda, se’n poden extreure conclusions parcials, però es fa difícil poder extrapolar els resultats a valors absoluts. Per tant, cal ser prudent en allò que t’és favorable, i cal fer atenció als punts més negatius, sense fer-ne tampoc una muntanya.

He pogut comentar l’enquesta amb gent de l’àmbit polític com també amb gent que és totalment apolítica, que segueixen poc el dia a dia de la política andorrana, més enllà d’allò que els afecta molt directament, en part per la més que evident desafecció envers la política que reflecteix l’enquesta comentada. Sense cap dubte el resultat que tothom troba més sorprenent és la dada que donaria una nova victòria electoral a DA amb un 38% dels vots.

Deu ser que l’opacitat amb què s’ha resolt la intervenció de BPA convenç al 38% dels andorrans amb dret de vot; deu ser que el creixent dèficit sanitari així com el descontrol al SAAS no representa una preocupació per a la majoria d’andorrans; deu ser que l’endeutament constant i preocupant de l’Estat amb el recurrent buidatge de les reserves dels organismes parapúblics (STA i FEDA) no és motiu d’alarma per a la societat andorrana; deu ser que la inexistent inversió estrangera captada pel govern de DA i que ha estat substituïda per inversió subvencionada amb diner públic que ha resultat un fracàs absolut és el tipus d’inversió que els andorrans volen.

Deu ser, en fi, que la baixada per quart any consecutiu del salari mitjà és una bona noticia per al 38% dels potencials electors; deu ser que el salt a l’abisme sense cap tipus d’anàlisi del viatge a Europa que vol fer DA és la manera en què els andorrans volen decidir un tema tan seriós; deu ser que la inexistent reforma de la funció pública acompanyada per un constant augment de les contractacions de personal són la manera en què els votants entenen que cal modernitzar la nostra administració; deu ser que la més que evident desaparició de la separació de poders en aquests darrers cinc anys per als andorrans és una manera d’avançar en la qualitat democràtica d’Andorra….

Podria seguir, però he arribat a la conclusió que potser sóc jo que estic equivocat ja que realment deu ser que ho fan tot bé.

Article d’opinió de Jordi Gallardo

Publicat al BonDia (18/07/2016)