‘Coresponsabilitat’ de Jordi Gallardo

Aquests dies els recordarem sempre, d’això no en tinc cap dubte, tant per l’aspecte que ens ha sobrevingut, com també per com hem sabut reaccionar com a societat. De la nostra actitud, tant individual com general, en dependrà que el record final sigui positiu o negatiu. Des del Govern estem treballant en cos i ànima perquè finalment en puguem tenir, malgrat la gravetat de la situació, un de positiu front l’adversitat enorme que tenim al davant.

Primer de tot, com a ministre de Presidència, Economia i Empresa, voldria compartir amb vosaltres que sempre hem actuat amb plena responsabilitat per controlar i evitar els contagis del coronavirus, el criteri que ha prevalgut per sobre de qualsevol altre ha estat el sanitari. Governar vol dir prendre decisions, i des de l’Executiu hem actuat ràpidament per intentar minimitzar l’afectació de la Covid-19 al país.

Des del Govern ens hem posat des del primer dia a treballar, elaborar i dissenyar mesures per reduir al màxim possible els efectes negatius de la Covid-19.

Aquestes mesures han implicat el tancament de pràcticament tots els negocis i empreses, a excepció dels serveis bàsics. Com us podeu imaginar, per a un liberal defensor de l’economia productiva com a motor de la societat del benestar, assumir una decisió d’aquest nivell no ha estat gens fàcil, però era i continua sent absolutament necessari fer-ho. Evidentment, aquest fet tindrà unes conseqüències econòmiques que fa que totes les previsions que es van fer l’1 de gener del 2020 quedin ja desdibuixades. L’impacte de la pandèmia serà molt dur, i des del Govern ens hem posat des del primer dia a treballar, elaborar i dissenyar mesures per reduir al màxim possible els efectes negatius.

L’objectiu número u a continuació del sanitari és protegir el teixit productiu. Assegurar les empreses per mantenir els salaris és el gran repte. La llei òmnibus, amb mesures que abastaran multitud de sectors, permetrà parar el cop, però no podrem salvar tothom, això ho hem de començar a dir ja i tenir-ho clar. Les mesures s’han pensat perquè cap treballador sigui acomiadat i perquè cobrin íntegrament el sou a final d’aquest mes, i la millor manera d’assegurar-ho és aconseguir que cap empresa tanqui la seva activitat. És un primer pas que ha d’ajudar la nostra economia a no contraure’s d’una forma notable. Ara més que mai patronal i sindicats han d’anar de la mà, això no és una lluita entre uns i altres, cal una aliança perquè l’objectiu és el mateix per a tothom.

Per aconseguir aquest objectiu, moltes de les mesures de la llei òmnibus estan dirigides a ajudar les empreses, comerços i negocis, que hauran de fer front a les despeses fixes –lloguers, electricitat, telèfon, crèdits…– i satisfer la integritat dels salaris en un context on en la gran majoria de casos se les ha obligat a tancar per evitar la propagació de la Covid-19. Assegurar els salaris apuntalant les empreses sense que aquesta obligació les acabi ofegant és la millor decisió possible.

Vull agrair la societat andorrana l’enorme esforç i el gran civisme. La mobilitat al país s’ha rebaixat prop d’un 80% i la circulació a les fronteres més d’un 90%.

En el vessant sanitari, vull agrair la societat andorrana l’enorme esforç i el gran civisme amb què s’han acollit a les mesures adoptades pel Govern. Aquests darrers dies la mobilitat al país s’ha rebaixat prop d’un 80% i la circulació a les fronteres més d’un 90%. És així com es guanya al virus, no donant-li cames. Ell ens necessita a nosaltres per propagar-se i si tots seguim les instruccions i ens quedem a casa, aquesta batalla la guanyarem més d’hora que tard. De fet, aquests darrers dies els epidemiòlegs i especialistes mèdics ja han valorat com a positives les mesures i s’està aconseguint retardar el pic de contagi i així evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Caldran noves mesures per poder tirar endavant. Unes mesures que espero que comptin amb la unitat de tots els actors polítics. Aquestes darreres jornades, des de l’Executiu hem intentat escoltar tothom amb la voluntat d’arribar a acords. Però vagin les meves disculpes als que no hem pogut atendre. Han estat i seran encara dies difícils i de molta activitat, que avui passa per la votació al Consell General de dos textos legals imprescindibles per afrontar els reptes que ens ha posat al davant aquesta crisi.

No és moment de cercar cap rèdit polític, és moment d’estar a l’altura del que Andorra i la seva gent ens demana. Finalment un reconeixement enorme per a la gran xarxa de voluntaris que juntament amb la Creu Roja estan col·laborant de manera altruista. Sempre que el poble andorrà s’ha unit, ha pogut sortir-se’n, i ara novament ho demostrarem, n’estic convençut. Quedeu-vos a casa, Andorra només ens té a nosaltres.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al Bondia (23/03/2020)