‘Un any de canvi’ de Jordi Gallardo

Foto:SFG/CEsteve

Finalitzem el 2019 amb un corrent de canvi cap a una nova etapa que ha servit per posar els fonaments del consens que li calia al país. Ha estat un any que tanca una legislatura feixuga i tensa per obrir-ne una altra que ha aportat el diàleg que calia recuperar al parlament, passant d’una cambra dividida gairebé a parts iguals a un altre parlament on hi ha una majoria plural que dona suport al Govern.

Les eleccions del 7 d’abril van suposar el primer govern de coalició de l’era postconstitucional, i aquesta entesa s’ha reproduït a la majoria de llistes comunals guanyadores, consolidant un missatge clar: preval l’entesa a la discòrdia. És la transició envers una nova etapa on la generació política que estem implicats a la primera línia dels partits defensem el diàleg, l’entesa i la recerca dels acords per damunt de la confrontació a la recerca del rèdit polític.

Defensem el diàleg, l’entesa i la recerca dels acords per damunt de la confrontació a la recerca del rèdit polític.

Aquesta opció no hauria estat possible amb un lideratge diferent del que ara hi ha al capdavant dels partits, obrint escenaris de diàleg des de la generositat i amb l’objectiu de donar al país l’estabilitat necessària que una majoria amplia però plural pot donar, per sobre de la dependència dels acords puntuals que limiten les accions de mitjà i llarg termini.

La confecció del nou govern i la immediatesa de les eleccions comunals ha marcat, sense cap dubte, la segona part de l’any, amb unes eleccions comunals que es volien plantejar com una mena de segona volta al pacte de govern. La lectura i el resultat ha estat un reforçament de la decisió presa l’endemà del 7 d’abril, una decisió que cada dia té més partidaris dels que inicialment la defensaven. Allà on s’ha volgut reproduir el consens, l’entesa, la generositat i el diàleg, el resultat ha estat incontestable i aquesta realitat obre un horitzó que caldrà analitzar amb calma.

A ningú se li escapa que el Govern ha assolit una cohesió en un temps més curt del que es podia pensar. Si ho afegim als bons resultats de les candidatures d’En Comú, tot plegat garanteix un bon escenari de treball per afrontar els dossiers i reptes del país durant els pròxims tres anys i mig. L’acord d’associació amb la UE, la sostenibilitat de les pensions i la reforma del sistema sanitari concentren els tres grans pactes d’Estat que estan damunt de la taula. Caldrà ineludiblement donar respostes als tres reptes a partir de l’1 de gener, ja que les decisions comencen a ser en alguns casos urgents, i serà llavors quan es podrà valorar la capacitat de diàleg, les propostes i la cintura política de tots plegats.

Els bons resultats de les candidatures d’En Comú garanteixen un bon escenari de treball per afrontar els dossiers i reptes del país durant els pròxims tres anys i mig.

No hi ha dubte que calia deixar passar les eleccions comunals per treure de l’equació electoral tres temes tan importants que requereixen el màxim acord i consens polític possible, ja que les decisions al voltant d’aquests dossiers han de ser dins del que sigui possible, el màxim de duradores en el temps.

Han transcorregut sis mesos d’ençà de la nova legislatura, temps suficient perquè tots plegats ens acabem d’adaptar en el nou escenari polític, ara toca afrontar un any 2020 que ha de ser clau en la presa de decisions, respecte als grans objectius de la legislatura, i en l’assoliment del pacte de govern que compta amb un full de ruta ambiciós però realista per continuar fent avançar el país. Haurem de confrontar models, cercar acords i sumar per Andorra, l’exemple del que succeeix a altres països ha de fer valdre la capacitat d’assolir acords que hem aconseguit a casa nostra. Deixem enrere un 2019 de transició i donem la benvinguda a un 2020 d’esperança.

Us desitjo un feliç any nou.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al Bondia (30/12/2019)