‘Andorra, paradís turístic’ de Josep Maria Cabanes

Amb l’arribada de la tardor i un cop passada la temporada d’estiu, Andorra s’ha tornat a situar com a paradís turístic, un país d’excel·lència i d’acollida. Una bona mostra d’aquesta atracció que desperta el Principat són els més de dos milions de visitants que hem rebut durant l’estiu. Concretament, només durant els mesos de juliol i agost el nombrede visitants han estat d’1.985.876, segons informava el departament d’Estadística aquesta mateixa setmana, xifra que suposa un increment de més del 30% respecte de l’any anterior.

Aquestes xifres mostren com a poc a poc, amb els més de quaranta anys que portem rebent turistes, estem assolint la fita d’aconseguir que les èpoques de primavera, estiu i tardor, que tradicionalment eren fluixes de turisme, siguin més petites. La desestacionalització del turisme, molt predominant a l’hivern i amb poca incidència els mesos de bon temps, era molt important i de mica en mica estem aconseguint aquest objectiu gràcies a la contribució dels empresaris, els treballadors i  tota la població del nostre petit país que han ajudat a situar Andorra on és ara. De fet, un dels punts clau ha estat la bona oferta turística desenvolupada pels privats. Per tant, avui en dia ja podem dir que les nostres muntanyes i la nostra natura, que sovint han estat fortament oblidades durant l’estiu i les èpoques de bon temps, són ara una veritable enveja per a la resta de països.

En aquest punt, un dels grans atractius que tenim i que hem de continuar conservant és la seguretat ciutadana. Una seguretat que els turistes que ens visiten valoren i busquen en un món on cada cop és més complicat garantir-la. Poder passejar tranquil i sense perill o anar a la muntanya sense cap risc, són un dels pilars de la nostra societat andorrana. No obstant això, aquesta seguretat ciutadana de la qual parlo només s’ha aconseguit a base d’esforç, de millora i d’innovació entre tots, on tothom ha aportat el seu granet de sorra, perquè la convivència de tots, dels que som d’aquí com també dels que ens visiten, és el principal motor per continuar tenint el país que volem. Així doncs, a banda del bon clima i les bones temperatures que ja tenim, hem de conservar aquesta seguretat que cada cop és més escassa arreu del continent, com també la netedat que hi ha arreu del país, precisament a les muntanyes, un dels nostres grans atractius i que els visitants estan descobrint cada cop més.

Les xifres de turistes rebuts aquest estiu mostren que, després de l’aturada de la pandèmia, Andorra continua sent un país turístic. Les pors en tots aquells moments d’incertesa eren evidents, però un cop la pandèmia ja sembla superada, el turisme s’ha tornat a reactivar. Aquesta mateixa setmana, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis va presentar l’Informe econòmic del 2021, i el seu president, Josep Maria Mas, va mostrar la recuperació que l’economia andorrana va viure durant l’any passat i la que està vivint enguany. Concretament, el 2021 el producte interior brut va créixer un 8,9% i les previsions indiquen que aquest 2022 ja es puguin recuperar nivells d’activitat d’abans de la pandèmia. En aquest context, el turisme ha estat un factor decisiu per reactivar l’economia i ha liderat aquest creixement durant aquest any.

Amb tot, podem dir que el turisme, un dels sectors tradicionals de la nostra economia continua encara avui en dia sent una de les bases de la creació de la nostra riquesa, tal com va apuntar Mas en el seu discurs. No obstant això, hem de continuar cuidant Andorra i posant-la al mapa, i diferenciar-nos amb certs aspectes de la resta de destinacions turístiques, com ha de ser el nostre clima i la nostra seguretat ciutadana. Finalment, amb aquesta petita reflexió, només volia recordar la sort del nostre territori, perquè Andorra és un país d’excel·lència i un paradís turístic.

Article d’opinió de Josep Maria Cabanes,  candidat de Liberals.

Publicat al Bondia (30/9/2022)