‘Andorra interessa’ de Jordi Gallardo

Les oportunitats que Andorra ofereix en l’àmbit econòmic, d’innovació i coneixements, malgrat ser un país petit, són molt valorades quan tenim l’oportunitat d’explicar-les a altres països o institucions. El nostre obstacle principal és que som uns grans desconeguts i, per tant, costa captar l’interès. Però una vegada que aconseguim l’ocasió de presentar les oportunitats que oferim com a país, llavors som capaços de captar l’atenció per molts motius.

Així ho hem constatat durant la trobada internacional de negoci a Izmir, on vam assistir convidats pel govern de Turquia. Durant tres dies la ciutat d’Izmir, amb més de quatre milions d’habitants, ha acollit la 88a edició d’aquestes jornades, amb la Xina com a país amfitrió.

Han estat tres dies que hem pogut aprofitar per fer la presentació d’Andorra, que va ser molt ben valorada per la quarantena de països participants, i també per poder dur a terme reunions bilaterals amb diferents països com la Xina, Turquia i Bhutan. Tres països amb realitats molt diferents però tots tres amb possibilitats de col·laboració molt interessants per a Andorra.

Amb el viceministre de comerç xines hem plantejat potenciar el turisme, incrementar el volum d’inversions i analitzar les possibilitats que el projecte de la nova ruta de la seda pot presentar per Andorra

En el cas de la Xina vam reunir-nos amb el viceministre de comerç amb l’objectiu de plantejar un acord més ampli entre els dos estats. Andorra i la Xina celebrem enguany 25 anys de relacions diplomàtiques, un bon moment per donar un impuls a l’intercanvi econòmic, especialment potenciar el turisme d’aquest país, incrementar el volum d’inversions i analitzar les possibilitats que el projecte de la nova ruta de la seda pot presentar per Andorra.

La trobada bilateral amb Turquia va ser amb una àmplia delegació, encapçalada per la ministra de comerç, amb l’objectiu de plantejar una major col·laboració en temes d’innovació i inversió. Turquia ha creat diferents zones franques tecnològiques que estan incrementant i diversificant el volum de negoci de l’economia turca, especialment dins del sector del turisme de salut.

Finalment, vam dur a terme una reunió amb la delegació de Bhutan, un país amb alguns reptes similars als d’Andorra pel seu enclavament geogràfic. Els representants d’aquest país es van mostrar especialment interessats pel projecte que estem desenvolupant per a convertir Andorra en un MountainLivingLab, un banc de proves d’innovació i recerca referent per als països de muntanya.

Les trobades internacionals són un aparador que cal explotar al màxim per poder aconseguir acords i també per copsar si estem en la bona línia

Tres països amb interessos i realitats diferents amb els quals hem aconseguit millorar i ampliar relacions comercials i diplomàtiques durant aquests tres dies.

Les trobades internacionals són un aparador que cal explotar al màxim per poder aconseguir acords i també per copsar si estem en la bona línia, és a dir, si hem trobat nínxols dins d’un entorn globalitzat tan competitiu en el qual podem destacar. Malgrat que encara hem de fer molts esforços per diferenciar-nos, ser competitius i aconseguir materialitzar els projectes que s’estan treballant al país, estem realment molt a prop d’aconseguir poder passar de la teoria a la pràctica i consolidar el nostre model de diversificació econòmica.

Ara bé, també cal que revisem processos interns que representen autèntiques barreres per poder assolir aquesta diversificació que ha d’acompanyar els sectors madurs de la nostra economia.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al BonDia (09/09/2019)