‘Andorra i la biosfera’ de Jordi Gallardo

El compromís del Govern amb la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic, i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) segueix sent un dels eixos del Govern de Coalició després de la revisió del full de ruta de legislatura. En aquesta línia, el projecte perquè Andorra esdevingui el primer país Reserva de la Biosfera, segueix present en l’acció del Govern. Així, un cop finalitzat l’estudi preliminar sobre la viabilitat de la futura candidatura del país, des de l’executiu iniciem aquest projecte de forma oficial un cop assolit l’acord de Govern, el rellotge es posa en marxa perquè el repte esdevingui una candidatura de país, treballant-la de manera transversal amb la resta d’institucions i la societat civil.

Les Reserves de la Biosfera són ecosistemes representatius d’una regió biogeogràfica, amb una rellevant diversitat biològica i cultural, que tenen com a repte l’objectiu de fomentar solucions per conciliar la biodiversitat amb el desenvolupament econòmic, la investigació i l’educació de manera sostenible. Varis són els exemples de regions, ciutats o espais que han sabut capitalitzar les oportunitats que la condició de Reserva de la Biosfera n’ofereix, tant econòmicament com socialment. Mostra d’això és que fins a la data existeixen un total de 701 Reserves de la Biosfera, però cap és un país sencer, i Andorra reuneix els elements i requisits que ens podrien ajudar a assolir aquesta fita.

El programa Home i Biosfera de la Unesco és l’encarregat d’avaluar les candidatures que opten al reconeixement, un programa que des dels seus inicis ha evolucionat en l’equilibri entre el concepte biosfera i la incidència de l’acció humana dins d’aquests ecosistemes per diferenciar el concepte de reserves naturals del concepte de biosfera.

Reforçarà la imatge de país sostenible que Andorra ja té, però sobretot, ha de permetre un creixement continu, ordenat i harmoniós

Analitzat el potencial de la candidatura d’Andorra, el següent pas lògic era iniciar els treballs que han de permetre la presentació de la candidatura, un pas que el Govern va iniciar la setmana passada i que portarà a un treball transversal amb les diferents institucions del país i els agents socioeconòmics. En aquest procés, tindrà un paper determinant la societat civil, per aquest motiu es posarà en marxa un procés participatiu que ha de permetre compartir les fortaleses i oportunitats, així com les dificultats i dubtes que un desafiament d’aquestes característiques pot oferir el país.

Estem convençuts que un projecte d’aquestes característiques pot reforçar la imatge de país sostenible que Andorra ja té, però sobretot, ha de permetre un creixement continu, ordenat i harmoniós en consonància al model de país que ens pot fer diferents, que ens fa diferents, i del qual hem de treure un profit ben entès. La crisi de la Covid-19 ha evidenciat les oportunitats que tenim amb el nostre entorn natural, un entorn que en combinació amb les activitats econòmiques pot reforçar el procés de diversificació econòmica iniciat.

Combinar el desenvolupament econòmic amb el concepte de Reserva de la Biosfera és perfectament assumible, i no suposa ni comporta una limitació que no es pugui assolir de forma equilibrada i amb planificació. Abans que aquesta fita sigui possible, esperem que la parròquia d’Ordino, que ja va iniciar el seu procés fa uns mesos, tingui el reconeixement ben aviat, un fet que reforçaria encara més les possibilitats de la candidatura per poder esdevenir-ne el primer que ho assoleix.

Article d’opinió de Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa
Publicat al Bondia (28/09/2020)

Vídeo promocional Andorra, Reserva de la Biosfera