‘Mostrem Andorra al món’ de Marc Galabert

SFGA/JAViladot

L’Exposició Universal de Dubai és la primera exposició d’aquest tipus en què participa Andorra des de l’Expo internacional de Saragossa, l’any 2008. Hi prenem part amb els objectius de donar a conèixer i promocionar el model econòmic, posicionar Andorra en termes d’innovació i promoure les polítiques de sostenibilitat en el marc de l’agenda 2030 de les Nacions Unides.

L’Exposició s’està celebrant amb un any de retard a causa de la pandèmia i la nostra participació es va acabar de concretar a principis del 2020, després d’un llarg període de negociació amb el país amfitrió que ens finança gran part dels costos de la nostra presència al certamen.
De fet, Dubai s’havia proposat aconseguir la participació de tots els estats del món a la seva exposició. Tant és així que ha convidat països amb els quals manté grans tensions en la zona, com són Israel i Qatar, que han acceptat la invitació. En el nostre cas, l’organització ha estat receptiva a totes aquelles demandes a favor d’augmentar la qualitat de la nostra participació. Cal agrair un cop més la predisposició dels Emirats Àrabs Units a fer possible la presència d’Andorra en aquesta cita global ineludible.

Els visitants de l’Expo 2020 a Dubai descobreixen Andorra com un país de grans oportunitats.

Tenim un pavelló petit però optimitzat per donar a conèixer el nostre país a tot el món. Hem elaborat un entorn immersiu on el visitant pot experimentar Andorra. Això es fa a través d’una maqueta de tot el país, que introdueix el visitant en la realitat geogràfica, diferents panells audiovisuals que donen informació i presenten les oportunitats econòmiques, turístiques i posicionen Andorra com un entorn d’innovació, un espai de realitat virtual on a través d’unes ulleres es pot “viure” l’experiència d’estar a Andorra fent diferents activitats o gaudint dels paisatges del país. Al pavelló, també tenim un vídeo que mostra la bellesa del nostre entorn natural. Finalment, es dona la possibilitat al visitant de participar en un concurs a les xarxes socials en què el premi és una estada a Andorra. La valoració dels visitants està sent francament positiva pel fet de descobrir un país que ofereix grans oportunitats.

Com a Comissari General d’Andorra per l’Expo 2020 de Dubai, entenc que la nostra principal missió és donar a conèixer les oportunitats del model econòmic andorrà. En un context de desconeixement del país i de les seves oportunitats, això passa per una feina prèvia de donar-nos a conèixer com a país. I perquè se’ns conegui, primer se’ns ha de veure i l’aparador de l’Expo de Dubai ens acosta a tot el món i especialment a un mercat econòmic i turístic d’alt interès per a nosaltres.

És important destacar que els resultats de ser presents a l’Expo de Dubai no seran immediats. D’una banda, un primer beneficiat possiblement serà el turisme, gràcies a la potència del mercat àrab, que és molt procliu a visitar els països de muntanya durant els mesos d’estiu i el nostre país és un referent en aquest tipus de turisme. D’altra banda, la presència d’Andorra en un aparador internacional on tots els països hi són presents ens permet donar a conèixer el nostre model econòmic i avantatges d’invertir al nostre país. És per aquest motiu que estem assentant les bases, fent contactes i apropant inversors a Andorra de mercats que fins ara no s’havien començat a treballar, com són els països àrabs, o els mercats asiàtics, entre altres.

La nostra principal missió és donar a conèixer les oportunitats del model econòmic andorrà.

El pròxim 28 de gener del 2022 serà el dia d’Andorra a l’Expo de Dubai. Aquesta és una data assenyalada en el marc de la nostra participació, ja que celebra la relació bilateral entre Andorra i els Emirats Àrabs Units i és un dia on Andorra agafa el protagonisme a l’Expo. Una jornada on, més enllà dels actes oficials, es mantindrà  una agenda de reunions i trobades internacionals en els quals una missió d’empreses andorranes tindran l’oportunitat d’explorar possibilitats de negoci en el marc de l’Expo i dels Emirats Àrabs Units. Per tot això, crec que l’objectiu per al qual es participa en l’Expo 2020 de Dubai no s’acaba quan aquesta finalitza. La feina és de prospecció i d’obertura i haurà de tenir continuïtat en el temps. La valoració del retorn econòmic, turístic i les relacions internacionals d’haver-hi participat s’haurà de fer a mitjà i llarg termini.

Article d’opinió de Marc Galabert, secretari d’Estat de diversificació econòmica i innovació.
Publicat al ‘BonDia’ (19/11/2021)