Víctor Filloy explica les mesures contra la violència de gènere

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha comparegut aquest dilluns davant les comissions legislatives de Justícia, Interior i Afers Institucionals i d’Afers Socials i Igualtat, arrel de les darreres xifres sobre les denúncies lligades a delictes relacionats amb el comportament sexual, així com l’increment dels delictes tecnològics.

Filloy ha recordat les xifres registrades de nous casos de violència de gènere, 169 fins al mes de novembre, que suposa un increment respecte l’any anterior on s’han registrat 131. El titular d’Afers Socials, ha destacat el protocol d’actuació de la policia en l’atenció en aquests casos: existència d’un espai físic i tranquil d’acollida a dependències policials, amb cert grau d’intimitat i separació absoluta amb la persona agressora, així com també un espai adequat per als menors que acompanyin a la víctima. Tanmateix els agents que recullen la denúncia, que han de disposar de formació en matèria de violència de gènere i domèstica, informen a la víctima que té dret a ser assistida per un advocat, que se li procurarà en cas de sol·licitar-ho. Seguint el protocol, i en cas de presentar lesions físiques o psíquiques, es deriva la víctima a l’HNSM per rebre l’assistència sanitària deguda.

Així mateix, Filloy ha recordat que està a disposició de les víctimes de la violència de gènere el servei d’atenció SAVVG, un servei imprescindible i operatiu que realitza seguiment socioeducatiu, valoració del risc, allotjament en recursos d’acollida, valoració de la situació econòmica i si escau, atorgament de prestacions econòmiques, seguiment psicològic i assessorament jurídic.

Finalment, s’ha fet una valoració de les accions realitzades al llarg de l’any, en el que s’ha habilitat un número de whatsapp (606181), que complementa el telèfon 181 i l’adreça igualtat@govern.ad; s’ha elaborat un vídeo tutorial dirigit als agents de policia per recordar el protocol; s’ha aprovat un Conveni amb la Universitat d’Andorra per realitzar formacions i capacitar a professionals susceptibles de detectar i intervenir en casos de violència de gènere i domèstica; així com s’han aprovat diferents plans de sensibilització i protocols de prevenció i actuació amb els comuns.

Compareixença de Víctor Filloy per explicar les dades de violència de gènere