Signat el contracte per a la concessió de l’Heliport Nacional

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha signat aquest dijous amb l’UTE Heliand Helinord, el contracte de concessió de l’Heliport Nacional d’Andorra. El Govern va aprovar-ne l’adjudicació el passat mes de novembre i, des de llavors, l’UTE ha formalitzat la seva unió i s’ha acordat el contracte entre les dues parts. Durant la roda de premsa, Gallardo, ha fet un repàs de tot el procés de licitació i ha remarcat que tots els passos s’han fet “en base la legalitat i la transparència”.

Després de la formalització del contracte de concessió, el següent pas és que sigui declarat Projecte d’Interès Nacional, per la qual cosa s’ha tramitat tota la informació al comú de la Massana, que ha d’emetre un informe vinculant. D’aquesta manera, es preveu que les obres puguin començar aquest primer semestre, amb l’objectiu que la infraestructura estigui acabada i operativa a finals del 2024.

Pel que fa a l’adjudicació, té una durada de 30 anys i preveu la construcció i la gestió de l’heliport. El Govern també es garanteix un espai d’hangaratge exclusiu per les aeronaus d’Estat, amb dependències tècniques i allotjament per quan s’hagin de fer guàrdies en persona. A banda, les aeronaus d’estat no pagaran taxes d’estacionament, enlairament i aterratge o passatgers. A més, tota la infraestructura també estarà preparada pels eVTOLS, un cop estiguin certificats i operables.

Gallardo també ha ressaltat que el contracte preveu que el Govern compensi l’UTE amb un màxim de 7.627.034 euros totals si els resultats operacionals negatius. En cas de resultats positius inferiors al 15%, l’empresa pagarà un cànon d’entre el 10% i el 15%, mentre que si els beneficis superen el 15%, l’excedent es reinvertirà en l’heliport o es transferirà completament al Govern.

Finalment, el ministre ha volgut deixar clar que tant si hi ha rutes regulars com si no, la infraestructura és viable, i ha destacat que es tracta d’un projecte que “ajudarà a desenclavar el país amb una portada d’entrada més”.